Külföld

Erős Európát szeretnének a civil közösségek

EuCET-zárónyilatkozat

Egy olyan európai közösség megteremtése szükséges, amely szuverén nemzetállamok együttműködésére épül – olvasható az Európai Unió Civil Együttműködési Tanács (EuCET) Budapesten tartott konferenciájának szombati zárónyilatkozatában.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetője elmondta: az EU-nak nem felülről, hanem alulról kell szerveződnie, ehhez pedig „civil kurázsi” kell.

A zárónyilatkozat szerint olyan Európai Unió megteremtése szükséges, amely figyelembe veszi az egyes tagországok eltérő történelmi tradícióit, kultúráját, gazdasági adottságait és nemzeti érdekeit, ugyanakkor közös európai múltunk és kultúránk alapján keresi a legszélesebb együttműködési lehetőségeket.

A résztvevők egy erős Európát szeretnének, amelyben például a nemzeti állam- és kormányfők fórumának, az Európai Tanácsnak az általános politikai állásfoglalásait nem írhatják felül alsóbb szintű tanácsi határozatok, és szükségesnek tartják az európai polgári kezdeményezés intézményének megerősítését. Kifejezik továbbá, hogy a szervezet kiáll az európai határok megvédése és a környezetvédelem mellett is.

Kapcsolódó írásaink