Külföld

Jelentéktelenné válik a Néppárt

Az EPP nem tudott választ adni az unió aktuális kihívásaira – mutatott rá lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője

Európa legnagyobb pártcsaládja visszaszorulóban van, a liberálisok és a szuverenista jobboldal irányába is távoznak a szavazói. Nemsokára az öt legnagyobb uniós ország egyikét sem az EPP vezeti.

Jelentéktelenné válik a Néppárt
Merkel távozásával még tovább csökken a Néppárt befolyása az unióban
Fotó: AFP/Ilia Yefimovich

Nehéz napokat él az Európai Néppárt (EPP) a brüsszeli Politico cikke szerint. Szeptember 26-án a jobbközép pártcsalád meghatározó ereje, a német kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség elvesztette a parlamenti választásokat, ráadásul visszavonul a legrutinosabb és befolyásosabb politikusuk, Angela Merkel kancellár. Múlt hétvégén pedig korrupciós vádak miatt lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár – igaz, pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányon maradt, és ha tisztázza magát, a frakcióvezetésre váltó Kurznak is van visszaút.

Mára a 27 uniós állam- és kormányfőből Merkellel együtt is már csak kilenc néppárti. Ha Berlinben szociáldemokrata vezetésű kormány alakul, a legnyugatibb európai főváros, ahol a kormányfő még néppárti, az Ljubljana lesz. Míg korábban néppárti vezetése volt az öt legnagyobb európai országnak – Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország –, a jobbközép pártcsalád hamarosan már egyikben sem lesz hatalmon.

„Az Európai Néppárt nem tudott megfelelő válaszokat adni az EU legújabb kihívásaira, képtelen volt határozott jobboldali reakciókat adni a migrációs válságra és a társadalom hagyományos alapegységeit, a családot és a keresztény egyházi közösségeket romboló progresszív, baloldali kezdeményezésekre is” – magyarázta lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Hozzátette: „az EPP annyira belekényelmesedett a hatalomba, hogy annak megtartása érdekében minden fontos területen feladta hagyományos értékeit, és mindent arra az egy lapra tett fel, hogy megmaradhasson az együttműködés a szociáldemokrata, liberális és zöldfrakciókkal”. „Ezzel egyidejűleg a más értékrendű politikai erők helyett a saját tagjaival vállalt fel konfliktusokat, és éppen azon jobboldali vezetőket kezdte támadni, akik saját hazájukban megmutatták, hogy határozott fellépéssel a 21. században is sikerre vihető a klasszikus konzervatív, kereszténydemokrata politika” – jegyezte meg. Az elemző sokatmondónak nevezte, hogy az utóbbi években a Néppártnak több vitás ügye volt Orbán Viktorral és a Fidesszel, mint bármely baloldali párttal. „Ez persze valószínűleg azzal is összefüggésben van, hogy az EPP abban bízott: ha a Fidesz már nem lesz a soraiban, akkor kevesebb támadás éri majd balról. Így azonban az ellenfél szalámitaktikájának adott teret a pártcsalád, és látványosan a saját érdekei ellen cselekedett” – tette hozzá.

Szikra Levente szerint az EPP kiüresedett: feladta gyökereit, hogy megtartsa a hatalmat, ám a sors fintoraként a gyökértelenség miatt a hatalmat is elveszti. „A csalódott jobboldali szavazók új pártokat keresnek maguknak, miközben a középen állók nem maradnak hűségesek, számukra szinte mindegy, hogy egy kilúgozott jobboldalra, vagy egy balközép pártra szavaznak-e” – mutatott rá. „Amennyiben nem történik fordulat a pártcsalád politikájában, a szebb napokat megélt EPP a teljes eljelentéktelenedés sorsára juthat” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

Krízisben a néppártok

ĀA német szociáldemokraták munkásosztálybeli törzsbázisának jó része átpártolt az AfD-hez