Külföld

Az Európai Unió a nemzetállamok megsemmisítésére törekszik

Geert Wilders szerint a nyugat-európai nemzetek önpusztítókká váltak, tönkreteszi őket a kulturális relativizmus

A legnagyobb holland ellenzéki párt, a Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst kérdeztük hazája jövőjéről és a „progresszív eszmék” ellen kifejtett küzdelméről. A holland politikus beszélt arról is, hogy tizenhét éve rendőri védelem alatt kényszerül élni, mert szabadon kifejti az iszlámról alkotott nézeteit.

Az Európai Unió a nemzetállamok megsemmisítésére törekszik
Magyarország példakép lehetne Nyugat-Európának, mondta Geert Wilders
Fotó: PVV

– A sajtóban gyakran szélsőjobbosnak és populistának minősítik pártját. Hogyan jellemezné a PVV ideológiai profilját?

– Egy erős nemzetállamot hirdető kulturális-konzervatív párt vagyunk. A kereszténységre, judaizmusra és a humanizmusra épülő kultúrában, szigorú bevándorlási politikában és a szigorúan betartott törvényességben hiszünk. Ugyanakkor támogatjuk a munkásosztályt, az időseket, és támogatjuk az adókedvezményt az alacsony és közepes jövedelmű embereknek.

– Úgy tűnik, pártjuk elért egy láthatatlan mennyezetet a választók körében, annak ellenére, hogy üzenete világos és egyértelmű. Hogyan kívánja kiterjeszteni vonzerejét anélkül, hogy felhígítaná politikai elveit?

– A tizenkilenc parlamenti frak­cióból a legnagyobb párt (a kormánypárt) alig több mint húsz-százalékos szavazataránnyal rendelkezik. Tehát elég jól teljesítünk, mint a legnagyobb ellenzéki tömörülés, ezt a szerepet nagy energiával töltjük be.

– A jelek szerint a holland szavazók elégedettek azzal, hogy kormányuk egyre nagyobb számban hoz be harmadik világbeli migránsokat, akik nem osztják értékeiket. A polgárok nem érzik annak veszélyeit, ha országukban ellentétes igazságok léteznek párhuzamos társadalmakban?

– Több millió holland állampolgár határozottan kifogásolja a nem nyugati, főként muszlim bevándorlók beáramlását, mégpedig jó okkal, hiszen a holland muszlimok hetvenszázaléka fontosabbnak tartja saját vallási szabályait, a saría törvényt, mint a mi világi törvényeinket. A tét életmódunk, értékeink és toleranciánk. Hollandiában a szo­ciális segélyek több mint ötven százalékát a nem nyugati bevándorlók kapják, akik szintén magasan képviseltetik magukat a bűnözési statisztikákban. Egyre többen értik meg a párhuzamos társadalom veszélyeit, amelynek semmi köze sincs sem értékeinkhez, sem pedig a jogállamisághoz. Az emberek aggódnak, jobban, mint valaha.

– A hollandiai keresztény egyházakat természetes szövetségesei­nek tekinti-e abban, hogy segítsék népét kulturális és történelmi identitásának újrafelfedezésében, vagy az egyházak saját „elfogadáskultuszukkal” inkább a probléma részét képezik?

– A keresztény egyházaknak szövetségeseinknek kéne lenniük, és némelyikük az is. Sajnos azonban többségük politikailag korrekt, erősen támogatják a bevándorlást és a menedékjogot, és nemcsak hogy semmibe veszik az iszlám mint totalitárius és erőszakos ideológia veszélyeit, de még együttműködni is megpróbálnak vele.

– Ön kénytelen rendőri védelem alatt élni pusztán azért, mert felszólalt Hollandia iszlamizációja ellen, és a migráns közösségeket a fokozott bűnözés forrásaként azonosította. Mindez mit mond a holland társadalomban létező szólásszabadságról?

– Feleségemmel együtt huszonnégy órás rendőrségi védelem alatt élek egy kormányzati biztonságos házban pontosan tizenhét éve, mert meg­gyilkolásomra buzdító fatvák (iszlám jogítélet) vannak ellenem olyan terrorszervezetektől, mint az Al-Kaida, az ISIS és a tálibok, akik halállistáin szerepelek. Biztonságunk érdekében feleségemmel katonai laktanyákban és börtönökben is laktunk. Mindezt csak azért, mert bíráltam az iszlámot, a Koránt és Mohamed prófétát.

Elvesztettem személyes szabadságomat a szabadságért és az iszlám szabadságellenessége ellen folytatott harcomban. A szólásszabadság ostrom alatt áll a Nyugaton, mert túl sok a gyenge politikus, bíró, újságíró, valamint baloldali és liberális értelmiségi, akik a kulturális relativizmus veszélyes fogalmát hirdetik, és tagadják, hogy egy uralkodó nemzeti kultúra egy nemzetállamhoz tartozik, és azt hogy a szabadság és az iszlám összeegyeztethetetlenek, amint azt minden országban, ahol az iszlám erős vagy meghatározó jelenléte van, már bebizonyosodott. Írtam erről egy könyvet, amely néhány éve Magyarországon is megjelent Halállistán címmel.

– Még mindig hisz abban, hogy a hollandoknak mint nemzetnek van jövőjük?

– Optimista vagyok, így igen. De előbb-utóbb meg kell változtatnunk a dallamunkat és a politikánkat. Nemcsak a bevándorlásról és a demográfiáról van szó, hanem az Európai Unió ellen is, amely a nemzetállamok megsemmisítésére törekszik. Szerencsére vannak olyan erős vezetők az unióban, mint Orbán Viktor, de általánosságban az EU baloldali-liberális vezetői a legnagyobb ellenségeink, amikor nemzetállamunk jövőjéről van szó.

– Ha Magyarországra tekint, egy homogén társadalmat láthat, de a fiatalok közt divatossá váltak olyan Nyugatról behozott ideálok is, mint a multikulturalizmus, vagy a gombamód szaporodó szexuális identitások. A holland társadalom tapasztalataiból kiindulva, mit tanácsolna nekik? Fogadják el a „progresszív értékeket”, amelyek átalakították Hollandiát, vagy őrizzék meg országuk jelenlegi arculatát?

– Magyarország szerintem egyfajta példakép lehetne sok nyugati nemzet számára ami nemzeti kultúrájuk és identitásuk iránt érzett büszkeségüket illeti, valamint arra irányuló hajlandóságukat, hogy ezt megvédjék. Önök annak a példája, hogyan lehet megállítani az iszlám bevándorlást, megállítani az európai bürokratákat, hogy ne avatkozzanak bele a hazai kérdésekbe, és megmutatják, hogyan kell megvédenünk népünket és kultúránkat. A nyugat-európai nemzetek sajnos nagyrészt begolyóztak és önpusztítóvá váltak.

A veszélyes woke-ideológia, a kulturális relativizmus, nyitott határok és a „wir schaffen das” politikája, valamint a multikulturalizmus tönkretesz bennünket. Azt mondom az embereknek, és mondtam ezt a parlamenti év megnyitóján, a holland miniszterelnökkel tartott parlamenti vitán is, hogy vissza kell szereznünk Hollandiát. Azt, hogy Magyarországhoz hasonlóan, iskoláinkban hagyjuk abba a liberális progresszív eszméken keresztül történő állami beavatkozást, főleg amikor a szexuális nevelésről van szó, mert ez a szülők kiváltsága. Hogy vissza kell szereznünk régi értékeinket, a saját népünket kell előtérbe helyeznünk, meg kell állítanunk Hollandia iszlamizálódását, és hogy a progresszivitás veszélyt jelent. A kulturális konzervativizmus nemcsak egy erény, hanem népünk és nemzetállamunk túlélésének egyetlen módja.

Kapcsolódó írásaink