Külföld

A liberális hisztéria nem csitul

Geert Wilders szerint a holland vezetésnek lenne mit tanulnia Orbán Viktortól a demokráciáról

Az európai baloldal az LMBTQ-kisebbség jogait félti a magyar gyermekvédelmi népszavazástól, a jobboldal viszont a demokrá­ciát élteti. Hollandiában már évekkel ezelőtt egyszerűen eltörölték a véleménynyilvánító referendum intézményét.

A liberális hisztéria nem csitul
Többször kiállt már Geert Wilders Orbán Viktor döntései mellett
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Továbbra is egymást érik a reakciók az európai politikában és médiában a magyar gyermekvédelmi népszavazásról.

A Soros György alapítványa által is támogatott NGO-hálózat újabb szereplője szólalt meg, ezúttal Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch európai médiaigazgatója fakadt ki egy bejegyzéssorozatban a Twitteren. Stroehlein szerint egy kisebbségi csoport dehumanizálásáról és diszkriminációjáról szól majd a referendum, amely a szabadság elleni durva támadás, Magyarország pedig az EU első diktatúrája.

Bírálta a népszavazást Bastien Lachaud, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország politikusa is, aki szerint az LMBTQ-embereket nem lehet eszközként használni a magyar kormány és Brüsszel vitájában. Franziska Brantner német zöldpárti politikus szerint a kisebbségi jogok nem képezhetik tárgyalás alapját. Peter Tatchell brit emberi jogi aktivista közölte, a többségnek nincs joga megvétózni a kisebbségek emberi jogait.

Merőben máshogy látja a magyar referendumot az európai jobboldal. Jerome Rivière, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa a Twitteren azt írta, Orbán Viktor leckét adott demokráciából az Európai Uniónak. Emlékeztetett, Franciaországban utoljára 2005-ben volt országos népszavazás, akkor az európai alkotmányról.

Vincenzo Sofo, az Olasz Testvérek európai parlamenti képviselője megjegyezte: Orbánt diktátornak nevezik, ha népszavazást ír ki, hogy megvédje a gyerekeket az LMBTQ-lobbitól és propagandától, ha azonban az Európai Unió fenyegetéssel és zsarolással akarja rákényszeríteni a tagállamokra ezeket a dolgokat, az persze maga a demokrácia.

A holland Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor szerdai bejelentésére. A jobboldali politikus szerint országa liberális miniszterelnöke, Mark Rutte sokat tanulhatna Orbántól, hiszen az az igazi demokrácia, ha kikérik az emberek véleményét, nem pedig a senki által meg nem választott brüsszeli bürokraták utasításait követik.

Wilders véleményének komoly előzményei vannak a holland politikában. A felsőház ugyanis 2018 nyarán eltörölte a véleménynyilvánító népszavazás intézményét, a döntést az akkori kormánykoalíció mind a négy pártja támogatta, a Rutte-féle liberális Szabad Demokrata Néppárt, az Európai Néppárthoz tartozó Kereszténydemokrata Tömörülés és Keresztény Unió, valamint a hazánkban leginkább a Magyarországot sűrűn bíráló EP-képviselőről, Sophie in ’t Veldről ismert liberális D66. A Rutte-kormány szerint zavart okozott a referendum ezen formája.

A megelőző években kétszer is előfordult, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a véleménynyilvánító referendumok eredményét. Az EU és Ukrajna társulási szerződéséről szóló 2016-os népszavazáson például a döntő többség, 61 százalék nemmel szavazott. A részvétel ugyan csak 32 százalék volt, de ez több, mint az érvényességhez minimálisan szükséges harminc. A holland parlament mégis megszavazta a szerződést. Hatályba lépett a titkosszolgálatok internetes tevékenységekkel kapcsolatos jogköreit bővítő törvény is, pedig arról is volt népszavazás, és 52 százalékos részvétel mellett 49,4 százalék nemmel, szavazott a jogszabályra.

Hazánk semmiképp sem változtat az álláspontján

A hazánk és az EU közötti legutóbbi konfliktussal kapcsolatban nyilatkozott a BBC Hardtalk című műsorának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy Magyarország már tizenegy éve, vagyis amióta konzervatív-kereszténydemokrata kormánya van az országnak, folyamatos támadások alatt áll. Szijjártó szerint az EU jövője áll a vita középpontjában, amelyben két álláspont ütközik, az egyik a föderalista, amely az európai egyesült államokat akarja létrehozni a kontinensen, a másik szerint viszont az erős Európai Unió alapja az erős tagállamok.

Hazánk nem támogatja, hogy újabb kompetenciák kerüljenek Brüsszelhez a tagállamoktól. Szijjártó leszögezte, hogy semmiképpen sem fog változtatni álláspontján a magyar kormány. A jogállamisági jelentésről és az EU-s források visszatartásáról elmondta, hogy ezek politikai zsarolás részei. Ezekkel Brüsszel tagállami hatáskörökbe akar beavatkozni, ez pedig szembemegy az uniós szabályokkal. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban leszögezte, hogy az megfelel az Európai Unió szabályai­nak, valamint annak tárgyköre nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért az uniós intézményeknek nincs joguk abba beleszólni.

Továbbá szégyenteljesnek nevezte Ursula Von der Leyen törvényt érintő nyilatkozatát, Szijjártó Péter szerint utoljára a kommunizmusban fordulhatott elő, hogy az ítélet már a tárgyalás előtt megszületett.
(PZ)

A románoknak is a család az első

Egy friss felmérés szerint a románok többsége nem bővítené az LMBTQ-közösség jogait, és helyeselné, hogy törvényalkotással erősítsék a hagyományos családmodell társadalmi szerepét. A felmérés résztvevőinek 12 százaléka válaszolt igennel, 57 százaléka pedig nemmel arra a kérdésre, hogy bővíteni kellene-e az LMBTQ-közösség jogait. A válaszadók 62 százaléka szerint kellene törvényalkotással erősíteni a hagyományos családok szerepét, a résztvevők 14 százaléka elutasítja ezt.

A megkérdezettek 35 százaléka véli úgy, hogy egy LMBTQ-ideológiát népszerűsítő kampány zajlik, 19 százalék szerint nincs szó ilyesmiről. Az eredményeket ismertető cikk szerint a felmérést a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadásáról és az ezt érő brüsszeli bírálatokról rendszeresen beszámoló G4Media hírportál rendelte. Korábbi vizsgálatok alapján a melegházasságot a román lakosság több mint hetven százaléka ellenzi.

(DD)

Kapcsolódó írásaink