Külföld

Akciózott a holland baloldal

Óriási szivárványos zászlót akasztottak Magyarország hágai nagykövetségének kerítésére péntek délelőtt az FC Afkicken című holland podcast készítői – számolt be az omroepwest.nl holland portál.

Akciózott a holland baloldal
Óriási szivárványos zászlót akasztottak Magyarország hágai nagykövetségének kerítésére
Fotó: Youtube

Kocsis András nagykövettel is akartak beszélni a gyermekek védelméről szóló magyar törvényről, de végül ketten vették fel a műsorukat az utca másik oldalán, mielőtt – húsz perccel később – a rendőrség eltávolíttatta a zászlót.

Az akcióban részt vett Jeanet van der Laan, a D66 párt politikusa. A hazánkat sűrűn kritizáló Sophie in 't Veld európai parlamenti képviselőről Magyarországon is ismert liberális erő Mark Rutte kormányzó pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) szövetségese.

A holland politikában sem maradt egyébként válasz nélkül, hogy Rutte előző nap a brüsszeli uniós csúcsra érkezve azt mondta, Magyarország vonja vissza a törvényt és térdeljen le. Hamar meg is kapta a választ Varga Judit igazságügyi minisztertől, aki közösségi oldalain azt írta: „minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt”.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) elnöke a Twitteren kért bocsánatot „a hasznos idióta” Rutte nevében. Hangsúlyozta, a kormányfő nem beszélhet a hollandok nevében, hazudott a parlamentnek, óriási botrányokba keveredett és felelős a tömeges iszlám bevándorlásért, ami az LMBT-közösség elleni erőszakhoz vezet.

Objektum doboz

Thierry Baudet, a Fórum a Demokráciáért (FvD) párt elnöke is Wilders nyilatkozata mellé állt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink