Külföld

Az uniós belügyi biztos a migrációs biztonsági kockázatokra figyelmeztet

Európának nagyon komolyan kell vennie azokat a biztonsági fenyegetéseket, amelyeket az Afganisztánból menekülők okozhatnak - figyelmeztetett Ylva Johansson belügyi biztos Luxembourgban pénteken.

Az uniós belügyi biztos a migrációs biztonsági kockázatokra figyelmeztet
A tálib hatalomátvétel nemcsak Afganisztánra nézve járhat súlyos következményekkel, de megrengetheti egész Közép-Ázsia és középtávon Európa biztonságát is
Fotó: AFP/Hoshang Hashimi

Az Afganisztánból eredő terrorfenyegetettséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a riasztási szint nem elég magas. „Többet kell tennünk” - tette hozzá Johansson az uniós tagországok belügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását követően.

A belügyi biztos megjegyezte: egyelőre nem tapasztalható jelentős migráció Afganisztán felől Európai irányába, ugyanakkor arra figyelmeztette a tagállamokat, hogy szigorúan ellenőrizzék és regisztrálják az érkezőket.

„Az Afganisztánból érkezők ellenőrzése valóban fontos az európai biztonság szempontjából. Nagyon aggódom annak kockázata miatt, hogy az al-Kaida ismét talpra áll Afganisztánban” - figyelmeztetett.

Johansson kijelentette: Afganisztánban a helyzet rosszabbodott, gazdasági összeomlás, éhínség és humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget. Már a tálibok hatalomátvétele előtt is több millió afgán menekült élt a szomszédos Pakisztánban, Iránban, valamint Törökországban és legkevesebb fél millió belső migráns volt az országban. Számuk növekedni fog, ha az egészségügyi szolgáltatások, az oktatás és a gazdaság összeomlik. A világnak erkölcsi felelőssége a veszélyeztetett afgánok védelme - tette hozzá az uniós biztos.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom