Külföld

„Ha az EU nem képes integrálni a Balkánt, megteszik mások”

Nem egyfajta hátsó udvarként, hanem olyan kulcsfontosságú területként kell tekinteni a Nyugat-Balkánra, amely nélkül nem lehet teljes sem a transzatlanti, sem az európai integráció - szögezte le a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Varsói Biztonsági Fórumon.

„Ha az EU nem képes integrálni a Balkánt, megteszik mások”
Szijjártó Péter a Varsói Biztonsági Fórumon
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A külügyminiszter a NATO következő stratégiai koncepciójával foglalkozó panelbeszélgetésen kijelentette, nem biztos abban, hogy a nyugat-európai országok teljes mértékben tisztában vannak a térség biztonságának és stabilitásának jelentőségével. Ennek szerinte egyik oka az lehet, hogy nem ismerik kellőképpen a régiót, amelytől messze vannak földrajzilag.

A közlemény szerint ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben az Európai Unió nem lép előre az integrációs folyamatban, nyugati kollégái gyakran panaszkodnak arra, hogy külső szereplők, például Oroszország, Kína, Törökország vagy Szaúd-Arábia megpróbálja kiterjeszteni a befolyását a régióban.

„Hogyan akarjuk megnyerni a játszmát, ha nem lépünk pályára?” - tette fel a kérdést. „A világpolitikában nem létezik vákum, ha az EU nem képes integrálni a térséget, akkor egyértelműen lesznek olyanok, akik ezt megteszik” - fűzte hozzá.

Objektum doboz

Szijjártó Péter az eseményen méltatta, hogy a NATO már három térségbeli országot felvett a soraiba, ami szerinte hatalmas eredmény. „Sajnos az EU sokkal lassabb ebben a tekintetben” - mondta.

Ezt követően felhívta a figyelmet az illegális bevándorlási hullámok veszélyeire, különös tekintettel arra, hogy az egyik legfontosabb migrációs útvonal a Nyugat-Balkánon halad keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy egyes szövetségesek az afganisztáni kivonulással párhuzamosan afgánok ezreit helyezték el a térségbeli államokban. Mint mondta, attól tart, hogy ők nem estek át teljes körű biztonsági ellenőrzésen, hiszen ha ez megtörtént volna, akkor feltehetőleg rögtön a végső célországukba szállították volna őket.

Márpedig ez szavai szerint biztonsági kockázatot jelent az egész régió számára.

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország a nyitott ajtók politikájának támogatója, s a bővítés pártján áll mind az Európai Unió, mind a NATO tekintetében.

Novemberben Isztambulban lesz a Török-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülése

Megállapodás született arról, hogy a Török-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését november 11-én Isztambulban tartsák Recep Tayyip Erdogan elnök és Orbán Viktor miniszterelnök elnöklésével - közölte Szijjártó Péterí, hogy Varsóban találkozott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

 Szijjártó szerint a két ország közti együttműködés egyértelmű sikertörténetté vált, amit jól mutatnak a számok: „kereskedelmi forgalmunk idén 40 százalékkal nőtt, év végére eléri a 4 milliárd dollárt. A török hallgatók számára biztosított 150 főnyi ösztöndíjra, több mint 1800 fő jelentkezett”.

Közölte, „összefogunk Törökországgal annak érdekében, hogy a világ szegényebb részein is be tudják oltani az embereket, ezért ketten együtt egy 300 ezer adagból álló oltásadományt juttatunk el Afrikába”.

Hozzátette: a török gázvezetékrendszer modernizálásának köszönhetően a múlt hét óta biztonságosan zajlik déli irányból Magyarország gázellátása.

„Egyetértettünk abban is, hogy rendkívül felelőtlen és veszélyes magatartásra vall az afgánok arra történő biztatása, hogy hagyják el hazájukat. Ez újabb, az eddigieknél sokkal súlyosabb migrációs hullámokhoz vezethet, amelyeket feltétlen meg kell előznünk” - fejtette ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszelben már kész az ítélet

ĀPolitikai játszma tanúi vagyunk, a LIBE-bizottság baloldali többsége előre eldöntötte, mit akar írni – mondta Kovács Zoltán a Faktumban