Külföld

„A migrációs politikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia”

A migrációs és menekültpolitikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia, a világ országainak pedig kölcsönösen tiszteletben kell tartaniuk az eltérő álláspontokat a bevándorlás kérdésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ülésén Genfben.

„A migrációs politikának szigorúan nemzeti hatáskörben kell maradnia”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„Magyarország nem kíván semennyit sem feladni nemzeti kompetenciájából a migrációs és menekültpolitikát illetően, azonban konstruktív párbeszédre törekszik a nemzetközi partnerekkel” - hangsúlyozta a tárca szerint a külügyminiszter.

A közlemény szerint kiemelte, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán újabb bevándorlási hullámokra kell készülni, és ezek a koronavírus-járvány idején nemcsak biztonsági, hanem egészségügyi kockázatokat is jelentenek.

Mint mondta, az emberek Európában jól emlékeznek a 2015-ös válságra, amikor milliók érkeztek a kontinensre, így Magyarország határait is mintegy 400 ezren lépték át illegálisan. Hozzátette: „Nyugat-Európában a társadalmi integrációs projektek teljes kudarcot vallottak, több helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre”.

Szijjártó Péter beszámolt arról is az ENSZ ülésén, hogy a magyar kormány álláspontja két pilléren nyugszik. Egyrészt a nemzetközi jog teljes körű tiszteletén, másrészt azon az alapelven, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol arra szükség van, és nem a bajt kell idehozni.

A nemzetközi jog világosan fogalmaz: ha valaki menekülésre kényszerül, akkor joga van ideiglenesen az első biztonságos országban maradni. Ahhoz azonban nincs joga, hogy békés, biztonságos országokon átkelve maga válassza ki az úti célját - húzta alá. Nem adunk menedékjogot annak, aki megsérti a határainkat bármelyik irányból - tette hozzá.

Objektum doboz

A miniszter szerint ahelyett, hogy otthonuk elhagyására bátorítják az embereket, a helyben maradást kellene támogatni, ott megfelelő körülményeket teremtve. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Magyarország már nagyjából 250 ezer közel-keleti és afrikai kereszténynek segített abban, hogy ne kelljen elhagynia a lakóhelyét. Mintegy 70 millió dollárból házakat, iskolákat, templomokat építettek újra a Hungary Helps program keretében.

Végezetül leszögezte, Magyarország tiszteletben tartja, hogy bizonyos államok támogatják a bevándorlást, és hajlandók több migránst befogadni, de cserébe elvárja, hogy ne akarják rákényszeríteni mások az álláspontjukat.

Magyarország 2030-ra GDP-je 3 százalékát fogja kutatás-fejlesztésre fordítani

Magyarország kormánya számos intézkedéssel támogatja a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet, fő célja, hogy az erre fordított összeg 2030-ra elérje a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát - jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) genfi ülésén.

A közlemény szerint beszédében a külügyminiszter arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány számos tanulsággal szolgált a világ számára és világosan megmutatta az innováció fontosságát. Ezzel kapcsolatban pedig köszönetet mondott a kutatói és orvosi közösségnek, amiért ilyen rövid idő alatt sikerült kifejleszteniük az oltóanyagokat.

Leszögezte: a vakcinák jelentik az egyetlen megoldást a válság egészségügyi dimenziójára, így a világ teljes lakosságának beoltására képesnek kell lennie a nemzetközi közösségnek, azaz a sikeres védekezés mára elsősorban kapacitás kérdése. Majd hozzátette, hogy Magyarország ezért saját oltóanyaggyárat épít, és remélhetőleg más országok is hasonlóan tesznek.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy nem szabad ideológiai vagy politikai kérdésként kezelni a különböző vakcinákat, hiszen azok az életmentés eszközei. A hatóságoknak szakmai, tényeken alapuló eljárást kell folytatniuk az engedélyezések terén, kizárva minden egyéb szempontot - vélekedett.

Aláhúzta: egyesek szeretnék, ha a járványra tekintettel feloldanák a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi oltalmát, azonban a magyar kormány szerint ez eltántoríthatná a kutatókat munkájuk folytatásától a jövőben.

Végezetül kiemelte, hogy a világgazdaság és világkereskedelem szempontjából "fekete évnek" számító 2020 után ösztönözni kell a beruházásokat, így támogatva a munkahelyteremtést, miután tavaly 140 millió ember vált munkanélkülivé globálisan. Ehhez fontos a kis- és közepes vállalkozások támogatása abban, hogy képesek legyenek külföldi piacokra lépni. Mint mondta, ez különösen lényeges Magyarországon, amely a világ egyik legnyitottabb gazdasága, így a kormány továbbra is nagy erőkkel fogja segíteni a K+F-kapacitások fejlesztését.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódhat a brüsszeli nyomásgyakorlás

ĀNovemberre készen állhat rá az Európai Bizottság, hogy elfogadja Lengyelország helyreállítási tervét, és jóváhagyja az eddig visszatartott forrásokat a Politico értesülései szerint