Külföld

Egyeztetésre híva a CÖF a LIBE-delegációt

Nyílt levelet intézett az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságához Magyarország meghatározó civil szervezeteként a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA), tudatta kedden a szervezet.

Egyeztetésre híva a CÖF a LIBE-delegációt
Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke
Fotó: MTI/Soós Lajos

A CÖF nyílt levelében emlékeztet, hogy sajtóhírek szerint a héten Budapestre érkezik a LIBE delegációja „és mint minden hasonló esetben, amikor a hazai viszonyok kapcsán a »civil társadalommal« egyeztet, információk szerint ezúttal is szinte kizárólag külföldről finanszírozott NGO-kat kíván felkeresni”.

A CÖF a múltbeli tapasztalatok alapján feltételezi, hogy a LIBE-delegáció által vélhetőleg felkeresni kívánt, többnyire a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető - magukat jogvédőnek nevező, ám valójában politikai érdekérvényesítő tevékenységet folytató - NGO-k nyilván tárt karokkal fogadják a LIBE tagjait.

„Ebben persze az is szerepet játszhat, hogy a LIBE 2018. november 19-ei ülésén erőteljesen szorgalmazta az NGO-k európai adófizetők általi EU büdzséből történő támogatását. Mint ismeretes 2014-től 2020-ig terjedő időszakban a Jogok, egyenlőség és polgárság program keretösszege több mint 439 millió euró, míg a Jogérvényesülés programé 377, 6 millió euró volt. Mindkét projekt lehetővé tette bizonyos hazai NGO-k támogatását is” - emlékeztet a VÖF.

A nyílt levél a továbbiakban hangsúlyozza: a LIBE az elmúlt években számos alkalommal megtehette azt komolyabb következmények nélkül, hogy nemzetállamok alkotmányos becsületébe, szuverenitási kérdéseibe szóljon bele, jogi-szakmainak álcázott politikai és ideológiai döntések megszavazásával, „miközben az Európai Bizottság saját döntéseit adott esetben az Európai Parlament balliberális - és számos esetben csupán névlegesen konzervatívnak számító baloldali - képviselőinek szentesítő szavazattöbbségével legitimáltnak érezheti, a nemzetállamok nem tudnak hatékonyan fellépni az ilyen támadásokkal szemben”.

„Ezek alapján rendkívül fontosnak tartjuk ezúton meghívni az Önök delegációjának tagjait egy szakmai beszélgetésre, ahol ugyan egy, az NGO-k egyoldalú megközelítésétől eltérő szempontrendszert ismerhetnek meg, viszont ennek eredményeként egy cizellált, a magyarországi viszonyokat tárgyilagosabban tükröző információhalmazzal távozhatnak tőlünk” - írta a CÖF, kiemelve: örömére szolgálna, ha a LIBE-delegáció „ezúttal letérne a korábbi helytelen útról, a honi viszonyaink kapcsán részletesebben tájékozódnak álláspontja kialakítása érdekében és ennek megfelelően bátorságot mutatva elfogadnák” a meghívást.

Kapcsolódó írásaink