Külföld

A kereszténydemokrata gyökereitől elszakadt, évek óta balratolódó CDU saját csapdájába esett

A XXI. Század Intézet legújabb elemzése arra világít rá, hogy a CDU balratolódásával elvesztette kereszténydemokrata identitását, aminek következménye egy jelentős mélyrepülés lett.

A kereszténydemokrata gyökereitől elszakadt, évek óta balratolódó CDU saját csapdájába esett
Armin Laschet, a CDU kancellárjelöltje a voksolás után nyilatkozott pártja eredményváróján
Fotó: AFP/Peter Kneffel/dpa

A Bíró András által jegyzett elemzés rámutat: Angela Merkel 16 évnyi regnálása után új kancellár kerül Európa vezető hatalmának élére. A szociáldemokraták (SPD) Olaf Scholz vezetésével megnyerték a választást, azonban a szoros eredmények miatt az új koalíciós kormány felállítása akár még hónapokig eltarthat.

„A CDU választási veresége ellenére nem esélytelen, hogy végül Armin Laschet lesz az ország kancellárja, azonban az bizonyos, hogy a »zöldek«, és szabaddemokrata FDP lesznek a »királycsinálók«. A kereszténydemokrata gyökereitől elszakadt, évek óta balratolódó CDU saját csapdájába esve így nemcsak győzelemhez segítette a baloldalt, de jó eséllyel a kormánykoalícióból is kimarad” - mutat rá az elemzés, amely arra is kitér: a témában a XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorának legújabb adása Prőhle Gergely, volt németországi nagykövetet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatóját és Galló Béla szociológust, a XXI. Század Intézet főmunkatársát látta vendégül, akik egyetértettek abban, hogy valószínűleg szociáldemokrata kancellárja lesz Németországnak.

Prőhle Gergely és Galló Béla a Merkel után – új korszak jön? című Mozgásban műsor során azzal kezdték gondolataikat, hogy az eredmények értékelését távolabbról kell szemlélni. A Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója szerint Merkel a személyes támogatás fenntartása érdekében több esetben is engedett a korszellemnek (például a sorkötelezettség megszüntetése, vagy az atomenergiával való szembefordulás terén), míg a XXI. Század Intézet főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben az európai középpártok lassú, de biztos erodálása figyelhető meg.

„Annyi azonban kétségtelen, hogy CDU/CSU pártszövetség kereszténydemokrata identitását legkésőbb 2015-ben kezdte elveszteni, miután Angela Merkel meghirdette a Willkommenskulturt és többszázezer ellenőrizetlen hátterű, idegen kultúrájú bevándorlót invitált meg Európába. A bevándorlókkal együtt a problémáikat is importálta az európai kontinens, ezzel tovább bomlasztva az európai társadalmak kohézióját. A pártszövetség identitásvesztésének újabb állomása volt az a 2017-es Bundestag szavazás, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát, valamint lehetővé tették a gyermekek örökbefogadását is számukra” - hangzott el a megállapítás.

Az sem kizárt, hogy a koalíciós tárgyalások végén Laschet lesz a kancellár, azonban az biztossá vált, hogy ilyen alacsony támogatottsággal még soha senki nem vezette Németországot, mutat rá az elemzés, hozzátéve: a CDU mélyrepülése mindenképp megkérdőjelezi Merkel örökséget, aminek legfőbb oka, hogy a kancellár olyannyira balra tolta pártját, hogy gyakorlatilag nem sok különbség akad a CDU és az SPD programja között. A konzervatív szavazókon túl a személye köré központosult CDU szavazótábor is elkezdett lemorzsolódni, és a kormányzati tapasztalattal rendelkező, leginkább kormányzóképesnek ítélt Olaf Scholzhoz kezdett átpártolni.

„A balratolódás célja az évek óta eljelentéktelenedő szociáldemokrata szavazók megnyerése volt, azonban Merkel nem számolt azzal a kontraproduktív hatással, hogy távozásával és CDU–SPD ideológiájának hasonszőrűvé tételéből a jobb jelöltet állító szociáldemokraták profitálnak. A választási eredmények szerint a németek jobban hisznek abban, hogy Scholz képviseli a merkeli kiszámíthatóságot és stabilitást, és nem Laschet, amivel Galló Béla is egyetértett a Mozgásban adás során” - olvasható az elemzésben, amely teljes egészében itt olvasható el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom