Külföld

A bevándorlás nem megoldás

Lengyelország is példát vesz a magyar családtámogatási intézkedésekről

Példaértékűnek tartja a magyar családvédelmi intézkedéseket, a bevándorlást pedig nem tartja tartós megoldásnak a demográfiai problémákra Barbara Socha lengyel családügyi miniszterhelyettes. A politikust Varsóban kérdeztük, ahol a Szabadság Generációja (GenFree) címmel tartott konferenciát múlt hétvégén a State of Poland alapítvány a Három Tenger Kezdeményezés jövőjéről.

A bevándorlás nem megoldás
„A demográfia a kulcs”
Fotó: Facebook

– A varsói panelbeszélgetésen méltatta a magyar családtámogatási intézményeket. Mi az, amit kiemelten fontosnak, Lengyelország számára is hasznosíthatónak tart?

– Lenyűgöz az eredményes magyar családpolitika. Különösen érdekesnek tartjuk az otthonteremtési programot, és nem titok, hogy inspirálta azokat az intézkedéseket is, amelyeken most dolgozunk. Nagyon hatékonynak tartom a házasságkötések számának növelésére irányuló kezdeményezéseket is. Noha a médiában egyre többet írnak arról, hogy a házasság jelentősége csökkent, egy friss felmérés, amit elvégeztettünk, mást mutat. A megkérdezettek nyolcvanöt százaléka számára a gyermekvállalás összekapcsolódik a házassággal. Magyarországon a programok egy része csak a házasok számára elérhető, ez nagyon jó irány, ebből nekünk is tanulnunk kell. Magyarország sok mindenre lehet büszke.

– Európa-szerte égetőek a demográfiai problémák, ám míg Lengyelország és Magyarország a családtámogatásra épít, a Nyugat inkább a bevándorlásra. Milyennek tartja az európai megközelítéseket?

– Egyrészt Európa tanult a migrációs válságból, ami pozitív. Másrészt viszont Európa elvesztette a hitét abban, hogy a népessége növekedni tud önerőből, ezért más megoldásokat keres. Nem hisznek abban, hogy ez máshogy is lehetséges, például úgy, hogy megteremtik a körülményeket a fiataloknak a gyermekvállaláshoz. Magyarország és Lengyelország nem a bevándorlás támogatásának útját választotta, nem is lenne meg hozzá az országainkban a támogatottság. Más országok viszont gazdasági szempontból ezt egy opciónak tekintik, már csak azért is, mert folyamatosan tolódik ki a nyugdíjkorhatár a demográfiai hanyatlás miatt.

– Érhetnek el a bevándorlással is eredményeket?

– A bevándorlás csak nagyon rövid távon jelenthet megoldást, nem ez a megfelelő stratégia Európa számára. Egy sor problémát teremt, konfliktusokat importál, és nagy nyomást helyez a szociális ellátórendszerre. Ha Európa nem találja meg a módját annak, hogy a termékenységi ráta magasabb legyen, csak idő kérdése, hogy az európai civilizáció helyét mások veszik át.

– Milyen tervekkel, milyen üzenettel érkezik a lengyel delegáció a csütörtökön kezdődő IV. Budapesti Demográfiai Csúcsra?

– Nagyon örülök ennek a csúcstalálkozónak, annak pedig különösen, hogy több állam- és kormányfő is részt vesz rajta, ami azt mutatja, hogy a kormányaiknak fontos a demográfia. A delegációnk be fog számolni a demográfiai stratégiánkról, amit idén jelentett be a kormány. A fő üzenetünk, hogy sokat tettünk a családok anyagi biztonságáért, és most itt az ideje, hogy új intézkedéseket vezessünk be például az otthonteremtés és a munkavállalás területén. Több stabilitásra van szükség a munkaerőpiacon, ami különösen fontos ahhoz, hogy a fiataloknak ne kelljen emiatt halogatniuk a családalapítást.

Kapcsolódó írásaink

Együtt erősebb Közép-Európa

ĀElítélte a brüsszeli kettős mércét Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes, aki szerint az uniós jogi kifogások valójában a politikáról szólnak