Külföld

Kulcsfontosságú a térségünk együttműködése

A magyar intézkedéseket méltatta a lengyel miniszterhelyettes

Az életszínvonal növelése, a sokrétű regionális együttműködés a fő célja a Három Tenger Kezdeményezésnek, amelynek hazánk is tagja. A témában tartott varsói konferencián a magyar családokat támogató demográfiai intézkedéseket is méltatták.

Kulcsfontosságú a térségünk együttműködése
Socha: Sikeres a magyar adópolitika
Fotó: Barbara Socha Facebook-oldala

A Három Tenger Kezdeményezés jövőjére, a fiatalokra összpontosított a State of Poland alapítvány szombati varsói konferenciája, amely a Szabadság Generációja (GenFree) címet kapta. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, akiket emlékeztetett, a szabadság és a biztonság nem magától értetődő, a Három Tenger Kezdeményezés pedig Európa számára is reményt jelent.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes felidézte, hogy a régiónk országai harminc éve közösen döntöttek úgy, hogy újra integrálódnak Európába, időközben azonban háttérbe szorult a regionális együttműködés, amelynek fontosságát később ismerték fel. Mint mondta, a legközelebbi szomszédok, barátok, partnerek együttműködésének célja illeszkedik az Európai Unióba, törekvésük lényege ugyanis a kohézió, az azonos életszínvonal megteremtése Európában, a térségünk felzárkóztatása.

Barbara Socha miniszterhelyettes a varsói GenFree konferencián
Barbara Socha miniszterhelyettes a varsói GenFree konferencián
Fotó: State of Poland alapítvány

Barbara Socha, családokért felelős miniszterhelyettes egy panelbeszélgetés során kiemelte, hogy nagy kihívást jelent a demográfiai problémák kezelése. Emlékeztetett, egy sor, a régióra váró feladat sikeres megoldásának alapfeltétele, hogy legyenek következő generációk. Magyarország eredményeit is kiemelve Socha emlékeztetett: a miénk az egyetlen régió Európában, ahol sikerült emelni a termékenységi rátát. A miniszter követendő példának nevezte a családokat segítő magyar adópolitikát.

Előadást tartott Szalai Zoltán is, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója is, aki kulcsfontosságúnak nevezte a regionális együttműködések erősítését. Beszélt arról is, hogy Magyarországon sosem volt akkora pluralizmus és sokszínűség a médiában, mint ma.

A Három Tenger Kezdeményezést 2015-ben hirdette meg Andrzej Duda lengyel elnök. A részt vevő országok Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Az elmúlt években négy államfői találkozót tartottak, legutóbb 2019-ben. Az együttműködés egyik kiemelt projektje a Via Carpatia, egy közelítőleg 3300 kilométeres, autó­pályákból és gyorsforgalmi utakból álló közlekedési folyosó, amely a tervek szerint öt év múlva készül el.

A litvániai Klaipeda Balti-tengeri kikötővárost kötné össze a görögországi Szalonikivel. Áder János köztársasági elnök nemrég Budapesten fogadta lengyel partnerét, a közös sajtótájékoztatójukon pedig bejelentette, hogy még az idén elkészülnek a Via Carpatia Magyarországra eső 230 kilométeres szakaszának hiányzó beruházásai.

Kapcsolódó írásaink