Külföld

Újabb nyomásgyakorlás készül Brüsszelben

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság engedett a balliberálisok nyomásának, a háttérben már most vizsgálódik a magyar gyermekvédelmi törvény ügyében

Az uniós baloldal nyomására vizsgálja a lehetőségét az Európai Bizottság annak, használhatja-e hazánk ellen a kondicionalitási mechanizmust, amiért Magyarország nem engedi be az iskolákba és óvodákba az LMBTQ-lobbit. A magyarországi baloldal lelkesen asszisztál a brüsszeli zsaroláshoz.

Újabb nyomásgyakorlás készül Brüsszelben
Aktívan konzultál a magyar baloldal az uniós vezetőkkel a szankciókról
Fotó: Európai Parlament

Vizsgálja az Európai Bizottság (EB), hogy a gyermekvédelmi törvény módosítása a jogállamisági kondicionalitási rendelet hatálya alá esik-e, az unió pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sérti-e a jogállamisági normákat – értesült a Népszava. Szombati számában a lap arról írt, hogy Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztos tájékoztatta minderről zöldpárti európai parlamenti képviselők egy csoportját.

A brüsszeli vizsgálódás figyelemre méltó annak fényében, hogy az EB korábban vállalta, hogy az uniós állam- és kormányfők megállapodásának értelmében megvárja, amíg az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy az uniós források megvonásával fenyegető rendelet összhangban van-e egyáltalán az uniós szerződésekkel.

Ha a bizottság mégis meg akarja kerülni a bíróságot, azzal egyértelműen enged az Európai Parlamentben a balliberális többség nyomásgyakorlásának. A parlament ugyanis egy határozatban perrel fenyegette meg az EB-t arra az esetre, ha egy bizonyos – nemrég lejárt – határidőig nem élesíti a mechanizmust. Az Európai Parlament azzal a nyilvánvaló céllal adott ultimátumot az Ursula von der Leyen vezette testületnek, hogy az uniós források megvonásával zsarolja a magyar és a lengyel konzervatív kormányokat.

A Magyarország elleni büntetések sürgetésében ezúttal is partner a hazai baloldal. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a napokban arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy múlt heti évértékelőjében Von der Leyen azt mondta, az EB a következő hetekben kiküldi az „érintett  tagállamoknak” az írásbeli megkereséseket, ami a jogállamisági mechanizmus első lépését jelenti.

Donáth erről meg is kérdezte Didier Reynders igazságügyért felelős biztost, aki meg is erősítette neki, hogy ezt a megkeresést a jogállamisági mechanizmus megindításaként kell értelmezni. A momentumos politikus lényegében le is leplezte Brüsszel szándékait, amikor azt írta, kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat.

Az EB egyébként már kötelezettség-szegési eljárást is indított a gyermekvédelmi törvény miatt, a napokban kapták meg a kormány válaszlevelét, amelyről Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta: a szerződések és az Alapjogi Charta alapján sem írhatja elő az Európai Unió vagy bármely egyéb testület, hogy a magyar szülők Magyarországon miként neveljék a gyermekeiket. „Azért próbálnak megbüntetni minket, mert nem engedjük be az LMBTQ-lobbit a magyar iskolákba és óvodákba” – vélekedett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom