Külföld

Továbbra is hazánk és Lengyelország ellen szervezkedik az uniós baloldal

Lejárt lemez

Az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentéséről, valamint az uniós értékek lengyelországi és magyarországi helyzetéről vitáztak szerdán délelőtt az Európai Parlament alapjogi (LIBE) bizottságában.

A jogállamisági jelentésből több képviselő is az országspecifikus ajánlásokat hiányolta. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos szerint hazánkban és Lengyelországban „továbbra is aggodalomra ad okot a bíróságok függetlenségének helyzete, és a magyar médiaszabadsággal, illetve a rendszerszintű korrupcióval is súlyos problémák vannak.”

Bírálta a gyermekvédelmi törvényt, amiért „sérti a szerzői jogokat, a hagyományos nemi szerepektől való eltérés jogát, a véleményszabadságot és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát”. Fontosnak nevezte, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásokat napirenden tartsa az Európai Tanács.

A vitában a német szociáldemokrata Kata­rina Barley és a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield is azt mondta: „Magyarországon már nem beszélhetünk demokráciáról”. A francia jobboldali Nicolas Bay közölte, azért támadják Magyarországot és Lengyelországot, mert nemet mondtak a migránsok kötelező elosztására, az uniós intézmények pedig folyton tagállami hatáskörökbe akarnak beavatkozni.

Kapcsolódó írásaink