Külföld

„Az Európai Parlament ne használja fegyverként a korrupció hamis vádját!”

„Az Európai Parlamentnek tartózkodnia kell attól, hogy megalapozatlan korrupciós vádakat ürügyként használjon a demokratikus választásokba való beavatkozáshoz” - mondta el felszólalásában Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az Európai Parlament korrupció elleni harcról szóló vitájában.

„Az Európai Parlament ne használja fegyverként a korrupció hamis vádját!”
Hidvéghi: Az Európai Parlament lelkes jogállamisági harcosainak üzenem, hogy ha egy demokratikus választáson az ő ellenfeleik győznek, azt nem korrupciónak hívják, hanem demokráciának
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament csütörtöki vitájának apropóját az adta, hogy az Egyesült Államok júniusban több bolgár személyt tiltott ki Amerikából a korrupcióra hivatkozva, közvetlenül a júliusi bulgáriai választások előtt.

Hidvéghi Balázs elmondta: nem lehet engedni, hogy a korrupció elleni küzdelem politikai hatalmi játékok eszközévé váljon. Hozzátette: átlátszó, hogy az Egyesült Államok pont a bolgár választások előtt érezte hirtelen annak szükségét, hogy fokozza a bulgáriai korrupció elleni harcot.

Az EP-képviselő rámutatott: az Európai Parlament nem használhatja fegyverként a korrupció hamis vádját a jogállamiságról szóló vitákban, és különösen tartózkodnia kell attól, hogy mondvacsinált korrupciós vádak ürügyén avatkozzon be a tagállamok demokratikus választásaiba.

„Az Európai Parlament lelkes jogállamisági harcosainak üzenem, hogy ha egy demokratikus választáson az ő ellenfeleik győznek, azt nem korrupciónak hívják, hanem demokráciának” - mondta el a képviselő.

Kapcsolódó írásaink