Külföld

Hidvéghi: Az Európai Parlament megint politikai ítélőszéket játszik

Az Európai Parlament szerda délután a lengyel jogállamiság helyzetéről vitázott. „Az Európai Parlament félreértelmezi a saját szerepét, politikai ítélőszéket játszik és állandóan mindenféle szankciókat követel” - mondta el felszólalásában Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi: Az Európai Parlament megint politikai ítélőszéket játszik
Hidvéghi: Ez a vita eredetileg egy médiatörvény-módosításról szólt volna, de valójában már megint, minden létező témában támadják Lengyelországot
Fotó: Európai Parlament

Ismét napirendre került a jogállamiság az Európai Parlament plenáris ülésén, ezúttal többek között a lengyelországi médiahelyzetről, igazságszolgáltatási és oktatási reformokról szólt a vita. Hidvéghi Balázs felszólalásában elmondta: az Európai Parlament baloldali többsége mindig talál ürügyet arra, hogy a sokszínűség és az elfogadás jegyében azokat támadják, akik valamiről mást gondolnak.

„Most épp Lengyelország van soron. Ez a vita eredetileg egy médiatörvény-módosításról szólt volna, de valójában már megint, minden létező témában támadják Lengyelországot" - mutatott rá a képviselő.

Hozzátette: Lengyelországnak - ahogy minden más tagállamnak is - joga van ahhoz, hogy a médiapiacára vonatkozó szabályokat meghozza. És ha bármilyen gazdasági vagy jogi aggály merül fel, akkor megvannak azok a versenyjogi hatóságok vagy akár bíróságok, ahol erről végső soron dönteni lehet.

„Nem az Európai Parlament feladata az, hogy ezekben előre ítélkezzen. És pláne nem feladata az, hogy tagállami alkotmányos ügyekbe beleavatkozzon, Lengyelországnak joga van dönteni az igazságszolgáltatási rendszeréről, joga van dönteni a bevándorlásról, és joga van dönteni családjogi kérdésekről" - húzta alá a fideszes képviselő.

Kapcsolódó írásaink

„Brüsszel behódolást vár el”

ĀArra használják fel a helyreállítási alapokat, hogy olyan nemzeti politikákba is beleszóljanak, amihez semmi közük - jelentette ki Varga Judit