Külföld

Hidvéghi: A legális migráció ösztönzése ördögi körhöz vezet

„Az elmúlt hat év politikai tanulsága az, hogy a bevándorlás kérdésében nincs egységes európai álláspont. ezért nem további, közös európai szabályokra van szükség, hanem arra, hogy a döntés jogát visszaadjuk a tagállamoknak” - mondta el a kék kártya irányelv módosításáról szóló felszólalásában Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi: A legális migráció ösztönzése ördögi körhöz vezet
Hidvéghi: A legális migráció ösztönzése ördögi körhöz vezet
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden este az uniós Kék kártya irányelv módosításáról vitázott. A módosító javaslat célja a Kék kártya kiadására vonatkozó szabályok lazítása és kedvezőbb feltételek biztosítása annak érdekében, hogy ösztönözze a magasan képzett munkavállalók bevándorlását az Európai Unióba.

„A bevándorlás jelentős hatással van az európai országok kultúrájára és identitására, az európai társadalmak gyökeres megváltozását hozhatja magával. Éles viták folynak ma arról Európában, hogy ilyen áron szükség van-e bevándorlásra. Ebben gyökeresen eltérnek a tagállami álláspontok. Ezért nem a szabályok további egységesítésére van szükség, hanem arra, hogy minden tagállam maga dönthessen” - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Objektum doboz

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy hibás az a Nyugat-Európában népszerű megközelítés, miszerint a demográfiai és esetleges munkaerőpiaci problémákra egyedül a bevándorlás jelenti a választ. „Vannak más lehetőségek is. Mi Magyarországon a családok támogatásában látjuk a megoldást és egy nagyon sikeres családtámogatási rendszert működtetünk” - húzta alá.

„Ráadásul, van ennek a kérdésnek egy erkölcsi vetülete is. Ha a szegényebb harmadik országokból éppen a legmagasabban képzett munkavállalókat szívja el Európa, akkor ez ott csak további gazdasági lemaradást fog okozni. A szegénység pedig újabb és újabb illegális migrációs hullámokat gerjeszt majd Európa felé. Ez egy ördögi körhöz vezet” - húzta alá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink