Külföld

Gulyás: Hatalmas csalódás volt Ursula von der Leyen beszéde az unió helyzetéről

Hatalmas csalódásként értékelte Ursula von der Leyennek az unió helyzetéről szóló szerdai, az Európai Parlamentben elmondott beszédét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatában.

Gulyás: Hatalmas csalódás volt Ursula von der Leyen beszéde az unió helyzetéről
Gulyás Gergely: Az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdai beszédében csak a legfontosabbról nem beszélt: semmilyen tervvel nem állt elő, semmilyen megoldást nem kínált arra vonatkozóan, hogy miként állítsuk meg Európa visszaszorulását a világban - összegzett Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta: az EB elnöke ahelyett, hogy Európa határainak megvédését tűzte volna ki célul, a migráció megállítása helyett bevándorlásbarát politikát folytat. Hozzátette: az Ursula von der Leyen vezette bizottság túllépi a hatáskörét, amikor beavatkozik a tagállamok gyermek- és családvédelmi szabályozásába.

„Tarthatatlan, hogy a bizottság sikeres válságkezelésről beszél, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elleni uniós forrásokhoz csak egyes tagországok juthatnak hozzá, mások nem” - fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint ez elfogadhatatlan, mert torzítja az unión belüli versenyt.

Hangsúlyozta: a bizottság ezzel megszegi azt az ígéretét, amelyre tekintettel a tagállamok egy része, így Magyarország is elvi fenntartásai ellenére is támogatta a helyreállítási alap létrehozását.

Kapcsolódó írásaink

„Brüsszel behódolást vár el”

ĀArra használják fel a helyreállítási alapokat, hogy olyan nemzeti politikákba is beleszóljanak, amihez semmi közük - jelentette ki Varga Judit