Külföld

Heves viharok okoztak Spanyolország-szerte áradásokat

A helyi sajtó beszámolói szerint több folyó is kilépett a medréből, az utcák erős sodrású folyamokká váltak, az áramszolgáltatás pedig számos helyen megszakadt. Vasútvonalakat és utakat kellett lezárni, a hatóságok több száz embert evakuáltak.

Heves viharok okoztak Spanyolország-szerte áradásokat
A spanyolországi áradások a tengerparti városokban autókat sodornak a tengerbe
Fotó: AFP

A viharok Spanyolország 50 tartományából 28-ban tombolnak. Különösen az ország keleti és északkeleti részei érintettek.

A part menti Alcanar és Águilas településeken a víztömegek autókat sodortak magukkal a tengerbe. Alcanarban már korábban is heves esőzések voltak, a hatóságok szerint 24 óra alatt 250 liter csapadék esett négyzetméterenként, ebből 70 liter mindössze fél óra alatt.

Mallorca szigetén két német turista megfulladt, mert a kiadott riasztás ellenére bemerészkedtek a viharok következtében háborgó tengerbe a sziget keleti felén található Cala Mandia településének partjainál. További haláleseteket eddig még nem jelentettek.

Az időjárási helyzet javul valamelyest, azonban Navarra, Katalónia és Valencia tartományokra továbbra is sárga riasztás lesz érvényben - közölte az Aemet meteorológiai szolgálat.

A viszontagságos időjárás oka a Gota fría (Hidegcsepp) meteorológiai jelenség, amely mindenekelőtt szeptemberben és októberben szokott előfordulni Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén.

A heves esőzésekkel járó Gota fría akkor jön létre, amikor az Atlanti-óceán felől érkező, párával teli hideg légtömegek a meleg Földközi-tenger fölé érnek.

Kapcsolódó írásaink