Külföld

Trump: Ha még mindig én lennék az elnök, nem történtek volna meg a merényletek

Donald Trump volt amerikai elnök utódját, Joe Bident kritizáló videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren végrehajtott csütörtöki merénylet nem történt volna meg, ha ő lenne még mindig az Egyesült Államok elnöke.

Trump: Ha még mindig én lennék az elnök, nem történtek volna meg a merényletek
Donald Trump újfent éles kritikával illette utódját
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Donald Trump a Fox Newsnak adott nyilatkozatában egyúttal megvédte azt a döntését, hogy 2020 februárjában tűzszünetet kötött a tálibokkal.

Leszögezte, hogy Biden állításával ellentétben a megegyezés nem tartalmazott határozott időpontot arra vonatkozóan, hogy mikor kell kivonulnia az amerikai csapatoknak Afganisztánból.

„Rengeteg időnk volt, a tálibok pedig nem mozdultak, teljes mértékben az ellenőrzésünk alatt tartottuk őket” - idézi Trump szavait a New York Post. „Nekünk ott voltak a repülőgépeink, a légierő, nekik nem volt semmijük, nem volt okunk sietni. Lett volna két-három évem, hogy kihozzuk az amerikai csapatokat. Sietni akartunk, de nem rohantunk sehova. Mindent irányítottunk, a tálibok megmozdulni sem mertek” - fogalmazott a korábbi elnök.

A kabuli merényletek több mint száz ember életét követelték. Joe Biden a minap megtorlást ígért a 2011 óta az Egyesült Államok által elszenvedett legnagyobb afganisztáni katonai veszteségért. 

Kapcsolódó írásaink