Külföld

Hibás döntések sorozata

A félidős választásokat is elbukhatják az amerikai demokraták Joe Biden kudarca miatt

Az afganisztáni csapatkivonás kudarcához köze volt annak egy amerikai szakértő szerint, hogy az amerikai vezérkar nem volt képes ellentmondani Joe Biden elnök hibás döntéseinek. A Demokrata Pártnak viszont ez szavazatokba kerülhet a félidős választásokon.

Hibás döntések sorozata
Scott Miller tábornokot is hibáztatják az afganisztáni helyzetért
Fotó: AFP/Alex Brandon

A Foundation for Defense of Democracies amerikai kutatóintézet szakértője, Bill Roggio úgy nyilatkozott a brit Daily Mail lapnak, hogy Scott Miller tábornok, aki a térségből irányította az amerikai csapatkivonást, és Kenneth McKenzie tábornok, aki ezeket az Egyesült Államokból tervezte, engedett a Fehér Házból érkező politikai nyomásnak, ahelyett, hogy a reális erőviszonyokat ismerve ellentmondtak volna Joe Biden amerikai elnöknek.

Roggio értesülései szerint pont Biden elnök volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy mindössze hétszáz amerikai katona maradjon segíteni az evakuációt. Miller tábornok hozta meg azt a Roggio szerint végzetes döntést is, hogy a csapatok elhagyják a bagrami katonai repülőteret, és a kabuli civil létesítményből irányítsák az evakuációt. Roggio továbbá úgy vélekedett, a vezérkarban senki sem volt, akinek mersze lett volna ellentmondani Biden elnöknek, mert szavai szerint a katonai vezetés karrieristákból áll, akik a politikai szempontokat tartják elsődlegesnek.

Bill Roggio szerint a politikai vezetés teljesen alábecsülte a tálibok erejét, és bízott abban, hogy végül egy politikai kompromisszum jön majd létre a felkelők és a kormányerők között. Nem tudták elképzelni, hogy Kabul heteken belül elesik. Roggio úgy fogalmazott, itt egyértelműen kudarcról van szó, de ezért semmiféle felelősségre vonással nem számol, mivel ennek előfeltétele az lenne, hogy Biden elnök elismerje, hogy hibát követtek el.

Ennek ellenére már a Demokrata Párt soraiból is érkeznek elégedetlen hangok. Mark Penn volt demokrata elnöki tanácsadó szerint Biden elnök afganisztáni helyzetkezelése egy „politikai katasztrófa”. Penn úgy gondolja, az összeomlás az amerikai félidős választások során hátrányos helyzetbe helyezi a demokrata párti jelölteket. Ezt támasztja alá egy felmérés is, amely szerint a szavazók huszonöt százaléka ért csak egyet Joe Biden afganisztáni politikájával, elnöki teljesítményével pedig az amerikaiak csak negyvenegy százaléka elégedett.

Az evakuáció eközben egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 6000 beazonosított, Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgár közül 4500-at és családjukat már evakuálták.

A tárcavezető elmondta, hogy körülbelül 1500 amerikai állampolgárról van tudomásuk, aki továbbra is Afganisztánban tartózkodik. „Naponta többször, több kommunikációs csatornán, telefonon, e-mailben, szöveges üzenetben keressük őket, hogy eldönthessük, el akarják-e hagyni az országot. A legfrissebb információkat és utasításokat kapják meg tőlünk arra vonatkozólag, hogyan tehetik ezt meg” – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink

Még mindig tart a kimenekítés Afganisztánból

ĀKüszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren - Migrációs hullám aggasztja Bécset és Moszkvát - Luxemburg afgán menedékkérők befogadására szólította fel az uniós tagállamokat