Külföld

Merkel és Biden szorosan együttműködik Afganisztán kérdésében

Angela Merkel német kancellár és Joe Biden amerikai elnök a szoros együttműködés szükségességéről beszélt Afganisztánnal kapcsolatban szerdai telefonbeszélgetése során - közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Merkel és Biden szorosan együttműködik Afganisztán kérdésében
Merkel és Biden szorosan együttműködik Afganisztán kérdésében
Fotó: AFP/Doug Mills

Tájékoztatása szerint a két politikus egyetértett abban a célban, hogy minél több védelemre szoruló embert menekítsenek ki közép-ázsiai országból.

Merkel azt hangsúlyozta, német szempontból fontos lehetővé tenni azt, hogy minél több, Németországot támogató afgán állampolgár elhagyhassa az országot.

A Fehér Ház közleményében azt írta, a felek megvitatták, hogy „szoros koordinációra van szükség az országban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok humanitárius segélyezésével, valamint a szomszédos államok támogatásával kapcsolatban”.

Merkel a közelmúltban regionális vezetőkkel, köztük az üzbég elnökkel, Savkat Mirzijojevvel is beszélt, akinek egyebek között megköszönte a német evakuációs járatok logisztikai támogatását.

„A kancellár a beszélgetések során megismételte azt a követelését, hogy a tálibok mondjanak le az erőszakról, tartsák tiszteletben az emberi jogokat és biztosítsanak szabad elvonulást mindazoknak, akik el akarják hagyni Afganisztánt” - tette hozzá a szóvivő.
 

Kapcsolódó írásaink

Amerikai katasztrófa

ĀDemkó Attila: Biden hibás döntése is hozzájárult Washington óriási presztízsveszteségéhez