Külföld

Litvánia a hadsereget is beveti a fehérorosz határon

A litván elnök pénteken a parlament kérésére rendeletet írt alá a hadsereg bevetéséről a fehérorosz határon az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatására - jelentette a BNS balti hírügynökség.

Litvánia a hadsereget is beveti a fehérorosz határon
Tovább erősítik a litvánok a Fehéroroszországgal közös határ védelmét
Fotó: AFP/Sputnik/Valdemar Doveiko

 Gitanas Nauseda államfő rendelete értelmében kiszélesítik a katonák jogköreit a határtérségben, így a jövőben megállíthatják és átkutathatják a járműveket és az embereket, illetve közelebbről meg nem határozott „különleges felszerelések” használatát is lehetővé teszi számukra.

Ugyanakkor a hadseregnek egyeztetnie kell tevékenységét a határőrséggel és a hírszerzéssel.

Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon. A balti ország a migrációs helyzetre tekintettel határkerítés építésébe kezdett az érintett határszakaszon.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

Alábbhagyni látszik a migránsáradat

Litván tisztségviselők szombaton arról számoltak be, hogy abbamaradt az iraki és más nemzetiségű migránsok áradata a balti országba Fehéroroszország felől.

A vilniusi kormány azonban továbbra is nehéz feladat előtt áll, mert el kell bírálnia a már beérkezettek menedékkérelmét, és meg kell küzdenie azokkal az önkormányzatokkal, amelyeket felháborítanak az újonnan létrejött migránstáborok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) balti vezetője azt mondta pénteken: bár úgy tűnik, a fehérorosz-litván migránsválság legsúlyosabb fázisa elmúlt, Litvániának most a táborokban tartott migránsok ellátásával kell megküzdenie, nemzetközi védelem iránti kérelmük tömegét elbírálnia.

Az idén eddig 4100 ember 40 országból - de főleg irakiak - lépte át illegálisan a fehérorosz-litván határt. Ezt ötvenszer több, mint tavaly egész évben.

Kapcsolódó írásaink