Külföld

Erősíti határai védelmét Lettország és Litvánia

Fehéroroszország hibrid háborút folytat a balti államok ellen

Megszavazta a litván parlament a határkerítés megépítését a Fehéroroszországgal közös határszakaszon, valamint szélesebb hatáskörrel ruházta fel a határvédelemben részt vevő katonákat, akik a jövőben a rendőrökéhez hasonló jogosítványokkal is rendelkezni fognak, de csak azokban az esetekben, amikor határvédelmi feladatokat látnak el.

A litván törvényhozás tájékoztatása szerint a kerítés a migráció okozta vészhelyzet elhárítását szolgálja. A határ fizikai megerősítése a becslések szerint százötvenmillió euróba fog kerülni. A litván határőrség közölte, hogy négy hónap alatt fog elkészülni az összesen 550 kilométer hosszúságú határkerítés.

Az Európai Bizottság eközben mintegy 37 millió eurós támogatásról döntött Litvánia számára, abból a célból, hogy az ország bővíteni tudja kapacitásait az illegális bevándorlók elhelyezésére.

Az uniós támogatás célja emellett az orvosi ellátás biztosítása a migránsoknak, például ebből finanszírozhatják számukra a koronavírus elleni oltást is. A brüsszeli testület ugyanakkor közölte, hogy kerítéseket nem finanszíroz, ehelyett integrált határellenőrzési megoldásokat támogat, amelyek biztosítják, hogy az illegális határátlépések ne maradjanak észrevétlenek.

Lettországba is egyre több ille­gális afgán és afrikai bevándorló érkezik Fehéroroszország felől, ezért a lett parlament rendkívüli helyzet bevezetéséről döntött a lett–fehérorosz határon, a kato­naság pedig egységeket küldött a határhoz.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Lettországnak és az Európai Uniónak meg kell mutatnia Fehéroroszorszának, hogy nem éri el a célját az illegális migránsoknak az unióba szállításával.

A kormányfő szerint egy hibrid háború folyik az EU ellen fehérorosz részről, és azt ígérte, hogy Lettország határozottan fog fellépni ezzel szemben.

Kapcsolódó írásaink