Külföld

A litván parlament megszavazta a határkerítés megépítését

Az illegális határátlépések megsokasodása miatt a litván parlament szerdára virradóra megszavazta a határkerítés megépítését a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

A litván parlament megszavazta a határkerítés megépítését
A FRONTEX autója járőrözik a Litvániát és Fehéroroszországot elválasztó határkerítés mentén
Fotó: AFP/Petras Malukas

A balti állam törvényhozásának tájékoztatása szerint az intézkedés a migráció okozta vészhelyzet orvoslását szolgálja.

Az összesen 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés felhúzásának munkálatai már bő egy hónapja megkezdődtek. „Minél előbb erőssé és megbízhatóvá kell tenni a Fehéroroszországgal közös határt” - húzta alá Agne Bilotaite belügyminiszter, akit a BNS balti hírügynökség idézett. A határvédelmi intézkedés költségei becslések szerint mintegy 150 millió euróra (53 milliárd forint) rúgnak majd.

A litván határvédelem korábbi közlése szerint a kerítés néhány hónap alatt elkészülhet.

A balti ország határőrsége szerint csak az utóbbi egy napban mintegy hetven embert fordítottak vissza a határon, és hármat őrizetbe vettek. Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

Az EU mintegy 37 millió euróval támogatja Litvániát a migráció kezelésében

Az Európai Bizottság az Európai Unió menekültügyi, migrációs és integrációs alapjából 36,7 millió euró gyorssegélyt bocsát Litvánia rendelkezésére annak érdekében, hogy a helyi hatóságok „bővítsék a litván-fehérorosz határra érkező nagyszámú illegális migráns befogadására szolgáló kapacitásaikat” - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán sajtóközleményben.

A támogatás célja az orvosi ellátás biztosítása a bevándorlók számára, a koronavírussal fertőzöttek elkülönítése, továbbá ebből finanszírozhatják az oltásokat, az élelmet, a ruházatot és a higiéniai csomagokat. A hozzájárulás ezenkívül az emberkereskedelem áldozatainak felderítésére és a nemzetközi védelemre szorulók segítésére létrehozott különítmények megerősítésére is szolgál - olvasható a sajtóközleményben.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos augusztus eleji litvániai látogatását követően a bizottság stratégiai értékelést készített arról, hogy Vilnius milyen formájú pénzügyi támogatást kapjon a külső határok igazgatásához és a migránsok számára megfelelő létesítmények biztosításához.
Bár a litván kormány a ma megszavazott határkerítés építéséhez is szeretett volna támogatást kapni, az Európai Bizottság azonban megerősítette, hogy „kerítéseket nem finanszíroz, ehelyett integrált határellenőrzési megoldásokat támogat, amelyek biztosítják, hogy az illegális határátlépések ne maradjanak észrevétlenek.”

Kapcsolódó írásaink