Külföld

„Az angolok büszkék lehetnek önmagukra”

Az ország egységét lehet keresztény értékekre alapozni

Az angol öntudat újrafelfedezésére buzdít a yorki érsek. Stephen Cottrell szerint ezt egy keresztény szemléletre kell alapozni, amely az Egyesült Királyság politikai és kulturális összetartó ereje.

A yorki érsek, Stephen Cottrell nyilatkozatban támadta az úgynevezett metropolita elitet a brit Daily Telegraphban, amiért azok elmaradott idegengyűlölőkként kezelik mindazokat, akik büszkék angol nemzetiségükre. Az érsek úgy vélte, szükség van az angol identitás értelmezésének tágítására, arra, hogy megértsük, valójában mit is jelent angolnak lenni. Ez azért fontos, hogy a britek újra felfedezhessék nemzeti egységüket.

Az érsek szerint sok angol úgy érzi, a londoni nagyvárosi elit megfeledkezett róluk, és amíg a kormány tudatosan erősít más identitásokat, addig őket teljesen visszaszorítják. Amíg a fővároson kívül élő angolok szeretnék hallatni a hangjukat, addig sokan szándékosan félreértik és idegengyűlölőnek titulálják őket, vélekedett Cottrell. Úgy látja, az országban egyre jobban érezhető a megosztottság, és sokan már nem látják a keresztény üzenet relevanciáját. Az angolok elvesztették identitásukat, mivel temperamentumuk szerint európaiak sosem voltak igazán, anyagi lehetőségeik terén pedig a londoniak közelébe sem jutnak. Most pedig azt kérdik önmaguktól, hová tartoznak, mi történt hazájukkal?

A skóthoz vagy walesihez hasonlóan az angol identitás kérdése sosem lett igazán megfogalmazva. Az érsek szerint ezt egy olyan új nemzeti egységen belül kell majd újra felfedezni, amely a keresztény látószögből ered. Ez az ország politikai, kulturális és etikai alapköve, állítja Cottrell. Végül arra buzdított, hogy fogalmazzák újra az angol önazonosságot, mint egy bátor, vállalkozó szellemű nemzetét. Itt az ideje, hogy az angolok újra büszkék legyenek önmagukra, állította.

A yorki érsek eszmefuttatása mögött az áll, hogy a londoni progresszív elitek az angol identitást, amelyet a gyarmatosító múlt egy maradványának tartanak, felcserélték egy semleges brit identitással, ami sokkal befogadóbb egy globális új összetartozás szempontjából. A magukat angolnak vallókat szélsőséges nacionalistának bélyegzik meg, és a történelmi angol jelképet, a Szent György-keresztet pedig rasszista szimbólumnak értékelik, mivel ez nem összeegyeztethető a multikulturális társadalommal.

Kapcsolódó írásaink