Külföld

LGBTQ-vandalizmus pozsonyi egyházi épületek ellen

Rongáltak a „toleránsok”

Műemlék jellegű templomokat firkáltak össze LGBTQ-t éltető jelszavakkal az elmúlt napokban a szlovák fővárosban, Pozsonyban.

LGBTQ-vandalizmus pozsonyi egyházi épületek ellen
Műemlék jellegű templomokat firkáltak össze LGBTQ-t éltető jelszavakkal az elmúlt napokban a szlovák fővárosban, Pozsonyban
Fotó: Facebook/Veronika Remišová

Középkori templomok és a történelmi városháza falát is olyan, angol nyelvű szlogenekkel csúfították el, mint „Isten transz”, „a transz gyönyörű”, „meleg hatalom” és „jön a meleg forradalom”. A pozsonyi püspöki hivatal igazgatója, Hajdu Tibor úgy nyilatkozott, „remélem (a rendőrség) az elkövetőket megtalálja, és az ilyen vandalizmus nem fog megismétlődni”. A szlovák társadalom megosztott az ilyen aktivizmus tekintetében, ahogy ez a rongálásról hírt adó Postoj szlovák konzervatív hírportál olvasói kommentjeiből is kitűnik.

Egyesek úgy vélik, az ilyen cikkeket azért írják, hogy hergeljenek a kisebbségi nemi identitással rendelkezők ellen, más kommentelők viszont úgy látják, „ilyenek a toleránsok a gyakorlatban, pár év múlva már Molotov-koktélokat fognak az épületekbe dobálni a tolerancia nevében”.

Kapcsolódó írásaink