Külföld

Brüsszelnek jeleznek a szlovák liberálisok

Nem kell a magyar vagy lengyel példa, a Nyugatot utánoznák

Vitát váltott ki a szlovák kormánykoalíció képviselői közt egy új parlamenti LMBTQ-kezdeményezés, amely elhatárolná a szlovák törvényhozást a magyar és lengyel megközelítésektől. A javaslatnak viszont úgy látszik, a kormányban sem örül mindenki.

Brüsszelnek jeleznek a szlovák liberálisok

Az OLANO szlovák kormánypárt liberális szárnya feltehetőleg a magyar gyermekvédelmi törvénnyel és az állítólagos lengyel LMBTQ-mentes övezetekkel összefüggésben akar új rendelkezéseket hozni a kisebbségek jogainak védelmére. A szlovák parlament szeptemberi gyűlésére kiírt határozat nyilván az európai liberális erők felé küldött jel lenne, amivel a szlovák baloldali politikusok elkötelezettségüket akarják megerősíteni a ma domináns LMBTQ-ideológia mellett. A gond az, hogy ezen törekvésük nemcsak, hogy nem élvezi a szlovák társadalom vagy parlamenti pártok többségének támogatását, de még saját pártjukban sem mindenki azonosul ezzel a fajta orientációval.

A javaslatot az OLANO öt képviselője terjesztette elő, köztük Kristián Cekovský, a kultúráért és médiáért felelős parlamenti bizottság elnöke. A kisebbségi jogokat védő határozat célja a különböző fórumokon megjelenő állítólagos kisebbségellenes agresszió visszaszorítása lenne. Ezzel szabályozni szeretnék a közösségi felületeken megjelenő gyűlöletbeszédet a kisebbségi csoportokat illető kérdéseket illetően. Cekovský a határozat szükségességét illetően többek közt egy július elején történt pozsonyi homoszexuális fiatalok csoportját ért támadást említette.

Cekovský párttársa, Andrej Stancík az állítólagos lengyel LMBTQ-mentes zónák példájával érvelt, és ugyancsak említette a magyar pedofilellenes törvényt. Juraj Krúpa OLANO-képviselő pedig egy övön aluli kritikával érvelt a javaslat mellett, miszerint vannak olyan szlovák politikusok, akik az LMBTQ-csoporthoz tartoznak, de szexuális orientációjukat titokban tartják, és nem képesek kiállni hasonló emberek mellett. Ezzel szinte biztosan a volt miniszterelnökre, Peter Pellegrinire utalt. A szlovák médiában számos spekuláció jelent meg Pellegrini szexuális orientáltságát ille­tően, amelyeket a volt miniszterelnök sosem erősített meg.

Anna Záborská, az OLANO keresztény uniós képviselői klubjának tagja viszont úgy nyilatkozott, nem ért egyet több párttársának nyilatkozatával: „máshogy tekintünk a világra”, mondta. Úgy vélekedett, a javaslatnak komoly módosításokra van szüksége. Az OLANO koalíciós partnerei, a liberális SaS vezetői szerint ellenben a javaslat semmit sem old meg. Miroslav Ziak képviselőjük szerint ennél jogilag sokkal messzebbre kéne menni, mert „csakis egy civil partnerséget engedélyező törvénnyel lehet védeni a kisebbségeket, akik állandó gyűlöletnek és becsmérlésnek vannak kitéve.”

Kapcsolódó írásaink

Félrevezetik a serdülő fiatalokat

ĀA hormonkezelés és a radikális orvosi beavatkozások gyerekeknek szóló népszerűsítésének ideológiai indíttatása van, a hosszú távú következményekre viszont kevesen figyelmeztetnek