Külföld

Elkezdődött az Egyesült Államok kirakatpere önmagával

A Capitoliumnál történt januári incidenst kivizsgáló panel kivétel nélkül Donald Trump volt elnök bírálóiból tevődik össze. A vizsgálat eredménye így nem kérdéses, ennek elfogadása viszont pártszimpátiák mentén fog eldőlni.

Elkezdődött az Egyesült Államok kirakatpere önmagával
Trump hívei a Capitolium épületéből
Fotó: Getty Images/AFP/Cheriss May

Megkezdődött Washingtonban a Capitolium januári ostromát vizsgáló kongresszusi bizottság első meghallgatása. A kilenc tagú panel hét demokrata párti képviselőből, és két Trump-ellenes republikánusból áll. Ebből kifolyólag a bizottság vizsgálatának eredménye gyakorlatilag már az eljárás kezdete előtt elutasításra lett ítélve a republikánus, konzervatív érzületű amerikaiak körében.

A kivizsgáló testület teljes Trump-ellenes összetételét az magyarázza, hogy tagjait Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti többségének vezetője, Donald Trump egyik legeltökéltebb bírálója hagyta jóvá. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője által jelölt öt republikánus képviselőből Pelosi kettőt azonnal elutasított a „kivizsgálás integritására” hivatkozva.

A kivizsgáló testület teljes Trump-ellenes összetételét az magyarázza, hogy tagjait Nancy Pelosi, Donald Trump egyik legeltökéltebb bírálója hagyta jóvá
A kivizsgáló testület teljes Trump-ellenes összetételét az magyarázza, hogy tagjait Nancy Pelosi, Donald Trump egyik legeltökéltebb bírálója hagyta jóvá
Fotó: JIM WATSON / AFP

McCarthy a döntést a hatalommal való hallatlan visszaélésnek nevezte, a republikánusok öt jelöltje pedig ennek jegyében visszalépett a testületben való részvételtől. Pelosinak sikerült a bizottság látszat-pártatlanságát megőriznie azzal, hogy kinevezett kettőt azon tíz republikánusokból, akik a capitoliumi események után a demokratákhoz csatlakozva Donald Trump volt elnök felelősségre vonására szavaztak.

Liz Cheney és Adam Kinzinger republikánus képviselők a múltban mindketten élesen bírálták Trump elnököt a Capitoliumban történtekért, így most sem kétséges, hogy az incidens értékelésében milyen vonalon fognak szavazni.

Jim Jordan ohioi képviselő egyike volt azoknak, akik jelölését Pelosi elutasította. Ő úgy nyilatkozott, jelenlétét azért vétózta meg a demokrata párti vezető, mert a múltban kellemetlen kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, miért nem volt elég rendőr az incidens napján a Capitoliumban, és miért késlekedtek az erősítések küldésével.

Trump-párti tüntetők a Capitolium előtt
Trump-párti tüntetők a Capitolium előtt
Fotó: AFP/Samuel Corum/

A késlekedéssel ugyan nem vádolta közvetlenül Pelosit, de a kérdésfeltevésben két olyan üzenet is van, amelyet a republikánus szavazók azonnal felismernek. Az egyik az, hogy a demokraták a capitoliumi incidensből azóta is tőkét kovácsolnak, így nem állt érdekükben időben leállítani a Trump-támogatók botrányos akcióját.

A másik pedig arra utal, hogy Pelosi támogatta a rendőrségtől történő forráselvonásokat, amelyeket a szélsőbaloldali Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom követelt. Ez pedig összefüggésbe hozható a Capitoliumot, és az ország más részeit igencsak foghíjasan őrző rendfenntartók számával.

A Capitoliumnál történt januári incidenst kivizsgáló panel kivétel nélkül Donald Trump volt elnök bírálóiból tevődik össze
A Capitoliumnál történt januári incidenst kivizsgáló panel kivétel nélkül Donald Trump volt elnök bírálóiból tevődik össze
Fotó: AFP/Saul Loeb

Ezt erősíti meg Jordan képviselő azon véleménye is: „A fő oka annak, hogy a demokraták beszélni akarnak január hatodikáról az az, hogy hát mi másról is beszélhetnének. Beszélni fognak a múlt heti tizenkét gyilkosságról Chicagóban? Beszélhetnek az étel és szolgáltatások árának emelkedéséről? Beszélni fognak a határainkról, ahol rekord nagyságú illegális átlépések voltak…? Ezek egyikéről sem beszélhetnek. Tehát arra fognak összpontosítani, amire eddig is tették, támadni fogják a volt elnököt.”

Elszabadult a pokol Seattle-ben

A város rendőrségének újraépítését tűzte ki céljául Seattle polgármestere, miután a hétvégén hat helyszínen történt lövöldözés. Jenny Durkan tavaly sok rendfenntartót magára haragított azzal, amikor a szélsőbaloldali Black Lives Matter mozgalom aktivistáinak hatalomátvételét a város egyes kerületei felett „tömbpartinak”, utcabálnak titulálta. Azóta több mint kétszázötven rendőr szolgáltatta vissza jelvényét, utalva a helyi vezetők és polgárok támogatásának hiányára. A lövöldözések száma az elmúlt évben Seattle-ben hatvanegy százalékkal ugrott meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom