Külföld

Választás a tengerentúlon: így halt meg a remény

Donald Trump rádöbbent, hogy a saját embereinek jelentős része évek óta ellene dolgozott – tanulságos könyv jelent meg az amerikai politika elmúlt hónapjairól

Komoly szabálytalanságokat és csalásokat leplezett le egy szakértői csapat az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, derül ki egy új könyvből. Patrick M. Byrne beszámolóinak tanúsága szerint Donald Trump elnök elé a „sajátjai” gördítették a legnagyobb akadályokat.

Választás a tengerentúlon: így halt meg a remény
Trump elnöksége alatt rossz emlékké vált a demokraták kioktató stílusa
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Első sorból követte, és nem sokkal később könyvben írta le Patrick M. Byrne amerikai vállalkozó, a Deep Capture portál alapítója, mi minden történt az Egyesült Államokban 2020. november 3., azaz a legutóbbi elnökválasztás és 2021. január 20., azaz Joe Biden beikta­tása között.

A napokban magyarul is megjelent, A nagy választási csalás című könyvében Byrne siet leszögezni, hogy világéletében a libertáriusokra szavazott, nem a demokratákra vagy a republikánusokra – ez már csak azért is fontos, mert jelzi, hogy a szerző nem politikai érdekből foglalkozott a témával.

Felidézi, egy hónappal az elnökválasztás előtt széles körű egyetértés volt arról a mainstream médiában, hogy tömeges választási csalás történhet. Byrne hiteles szakértőkkel is beszélt a témáról, és mint írja, november 3-án minden, amiről azt jósolták, megtörténhet, valóra vált: felfüggesztették például a szavazatszámlálást, egyebekről nem is beszélve.

A szabálytalanságokkal kapcsolatos gyanú nagyrészt a Dominion szavazógépekre irányult. Egy sor alulról szerveződő hálózat jött létre a csalások feltárására, amelyek egy része annyira problematikus volt, hogy különösebb képzettség nélkül is szemet szúrt.

Byrne könyvében nemcsak a szabálytalanságokat és a szakemberek segítségével feltárt csalási módszereket részletezi, hanem kifejti azt is, mit kellett volna tenni a megelőzésükre, a választás után pedig csapatával egy tervet is kidolgoztak arra, miképp tudná Donald Trump elnök megmenteni a szerintük elcsalt választást.

A terv egyszerű, megvalósítható és erőszakmentes volt, többek közt arra terjedt ki, hogy a hat államban, ahol tömeges szabálytalanságokat rögzítettek, újra kell számolni a papírvoksokat.

Túl egyszerű lett volna, ha mindazt, amit kidolgoztak, sikerül is megvalósítani – derül ki a könyvből. Byrne filmszerű részletességgel írja le tapasztalatait és találkozóit Trump csapatával, majd magával az elnökkel.

A legnagyobb akadálynak maga a csapat bizonyul: a szerző tapasztalatai szerint néhány kivételtől eltekintve nagy részük alkalmatlan volt a rájuk bízott feladat elvégzésére, mások pedig – lénye­gében a Fehér Házban dolgozók fele – szándékosan az elnök ellen dolgoztak, nemcsak a választás után, hanem az azt megelőző években is. Élesen bírálja a Republikánus Pártot is, amely óriási összeget gyűjtött a csalások megállapítására, de valójában erre a célra nem költöttek belőle semmit.

Byrne szerint a csapatot vezető volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani tevékenysége teljesen értelmetlen volt, Trump azonban ragaszkodott hozzá.

A szerző értékelése alapján azért, mert az üzleti életben edződött idős emberként megbecsülte a kevés megmaradt barátját, ebben az esetben azonban ez a lojalitás végzetes volt. Nem ír támadólag Giulianiról, elismeri az érdemeit, csak konstatálja, hogy ezzel a történelmi feladattal már nem tudott megbirkózni.

A szerzőnek és a Trump-csapat rátermettebb részének végül sikerül bejutnia az elnökhöz december végén. Trump itt szembesül leginkább azzal, milyen mértékben ellene dolgoznak a Fehér Házban, és felveti, mi mindent érhetett volna el, ha nem hátráltatják. Byrne megjegyzi, az azért tény, hogy Trump hajlamos volt a káoszteremtésre maga körül.

Az elnök éleslátása, rendkívül gyors felfogása és releváns kérdései egyébként lenyűgözik Byrne-t. Van egy pillanat, amikor látja az embert: a 74 éves Trumpot, aki fáradt, idős, és éppen akkor döbbent rá, hogy átverték, és talán le is győzték.

Az elnökkel való találkozó után még számtalan módon hátráltatják a csapat munkáját, pedig maga Trump is megpróbálkozik azzal, hogy az utolsó pillanatban megfordítsa az eseményeket. A könyvben szó esik a Capitoliumnál történt január 6-i erőszakról is, amelyre Byrne egyik lehetséges magyarázata az, hogy előre eltervezett akcióval hiteltelenítették a választás igaz­ságában kétkedőket.

Byrne könyvének végkicsengése elkeserítő. Elismeri, Trump egy ciklus alatt többet ért el, mint más elnökök két ciklus alatt összesen, mindezt úgy közben a saját kormánya hátráltatta. Ez nemcsak az amerikai demokráciának rossz hír, hanem Közép-Európának is, hiszen a Trump-adminisztráció évei alatt rossz emlékké vált a demokraták kioktató stílusa és a belpolitikába történő beavatkozások. A jelek szerint ez a stílus visszatér, hiszen éppen a napokban értekezett arról a tekintélyes Foreign Policy, miként kellene Washingtonnak beavatkoznia a magyar választásokba.

Kapcsolódó írásaink