Külföld

Már halálos áldozata is van a kubai tüntetéseknek

Egyre erőszakosabbak a hatóságok

Egy 36 éves férfi életét vesztette a tüntetők és a biztonsági erők összecsapása során Havannában.

A kubai ellenzék szerint eddig 144 embert tartóztattak le vagy tartanak számon eltűntként a hatóságok. A karibi országban zajló eseményekkel kapcsolatban Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök az Egyesült Államokat vádolta meg beavatkozással, és felszólította azt a gazdasági embargó feloldására.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök is az Egyesült Államokat sejti a tüntetéshullám mögött. Az Egyesült Államok korábban kiállt a tüntetők követelései mellett, valamint humanitárius segítséget ajánlott fel. A kubai külügyminiszter, Bruno Rodríguez szerint azonban a humanitárius beavatkozás csak egy amerikai katonai offenzívát készítene elő, ezért elutasította azt. Oroszország is figyelmeztetett, hogy a nyugati hatalmak tartózkodjanak az ország belügyeibe való beavatkozástól.

A kubai katolikus egyház elítélte az erőszakot, és a kormány rugalmatlanságát tette felelőssé a kialakult helyzet romlásáért. Az elmúlt harminc év legnagyobb tüntetései a mostaniak a kommunista diktatúrában, ezek fő kiváltó okai az alacsony életszínvonal, a szabadságjogok megsértése, valamint a demok­ratikus választások hiánya. A tüntetők legfőbb követelései közé tartozik, hogy tartsanak szabad választásokat az országban.

Kapcsolódó írásaink