Külföld

„A kormány tegyen meg minden lépést a Bizottság törvénytelen eljárásával szemben”

Elképesztő, hogy az európai bizottság a közösségi joggal visszaélve törvénytelen eljárást indított hazánk ellen a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban - írta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben. 

„A kormány tegyen meg minden lépést a Bizottság törvénytelen eljárásával szemben”
Az Európai Bizottságnak az alapszerződések egyértelmű rendelkezései alapján az a feladata, hogy politikailag elfogulatlan, semleges testületként az uniós szerződések őreként tevékenykedjen
Fotó: AFP/Martin Bertrand

Az Európai Bizottság ma kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a magyar gyermekvédelmi törvény kapcsán. Az Európai Bizottságnak az alapszerződések egyértelmű rendelkezései alapján az a feladata, hogy politikailag elfogulatlan, semleges testületként az uniós szerződések őreként tevékenykedjen, elfogadhatatlan, ha olyan kérdésekben tesz politikai nyilatkozatot, amelyek nem tartoznak az unió hatáskörébe.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja sajtóközleményében kiemelte, hogy az Európai Bizottság semmilyen körülmények között sem élhet vissza a jogkörével. Az Európai Bizottság mai lépése a közösségi jog rendelkezéseit sértő politikai döntés, a Bizottság ezzel ismételten politikai bizottsággá változott. A Bizottság Magyarországhoz intézett levelében a magyar gyermekvédelmi törvény tartalmával kapcsolatban megfogalmazott állítások nem felelnek meg a valóságnak, egyértelmű hazugságok - emelték ki. A levélben megfogalmazott „jogi" érvek megalapozatlanok, jogi nonszensznek számítanak. Az Európai Bizottság mai döntése egyértelműen azt mutatja, hogy a Bizottság visszaél a pártatlan uniós intézmény szerepével, a kötelezettségszegési eljárás keretében az uniós jogot megsértve jár el Magyarországgal szemben.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért felszólítja a magyar kormányt, hogy a közösségi és a nemzeti jog alapján haladéktalanul tegyen meg minden jogvédő lépést az Európai Bizottság törvénytelen eljárásával szemben.

Kapcsolódó írásaink