Külföld

Az EP elfogadta a Magyarországot támadó határozatot

Az Európai Parlament csütörtök délután 459 szavazat, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországot elítélő állásfoglalását a gyermekvédelmi törvény nyomán. Azaz, Brüsszel elítélte azért Magyarországot, mert nem engedjük be az LMBTQ-propagandát az óvodákba, iskolákba. Orbán Viktor miniszterelnök világosan megmondta, hogy ennek a propagandának nem fogunk engedni.

Az EP elfogadta a Magyarországot támadó határozatot
A gyermekvédelmi törvény ellen foglalt állást az Európai Parlament. A Gyurcsány-párt, az MSZP és a Momentum képviselői is Magyarország ellen szavaztak.
Fotó: Facebook/Győri Enikő

A vita arról szól, ki dönt arról, hogyan neveljük a gyermekeket, az európai alapszerződések szerint ez nyilvánvalóan a magyarok, vagyis nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés – minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt korábban Belgrádban.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük az iskolákba és az óvodákba - mondta a magyar miniszterelnök Belgrádban. Orbán Viktor úgy értékelt:
hasznos vita volt, az álláspontok teljesen letisztultak. Minden világos és érthető: az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket beengedjük az iskolákba és az óvodákba - mondta.

Objektum doboz

Magyarország ezt nem akarja - szögezte le. A vita arról szól, ki dönt arról, hogyan neveljük a gyermekeket. Az európai alapszerződések szerint ez nyilvánvalóan a magyarok, vagyis nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. Itt a brüsszeli bürokratáknak nincs semmi keresnivalója„ - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: ”akármit is csinálnak, nem fogjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeink közé az óvodákba és az iskolákba„.

Az Európai Parlament elfogadta a Magyarországot elítélő határozatot: A magyar baloldal képviselői – a Jobbik politikusa, Gyöngyösi Márton kivételével – valamennyien megszavazták a határozatot. Az uniós parlament szerint a törvény sérti az uniós értékeket és jogszabályokat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a ”balliberális többségű testület többek között követeli, hogy a magyar hatóságok a diszkriminációmentesség elve alapján használják fel az uniós pénzeket, tehát az ország addig ne kaphasson forrásokat a 2021–2027 közötti keretköltségvetés egyes alapjaiból, amíg a lehetséges jogsértések fennállnak, az Európai Bizottság addig ne végezze el a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelését, amíg fennáll annak a lehetősége, hogy az bármilyen formában is hozzájárul a vitatott törvény végrehajtásához, a szlovén EU-elnökség a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárásban tűzze ki a szavazást a Magyarországnak megfogalmazandó ajánlásokról, újabb szakaszba léptetve az eljárást, az Európai Bizottság kezdje el alkalmazni a január elsejétől hatályos jogállamisági rendeletet, mert az az uniós kifizetésekhez egyértelmű jogállamiság-definíciót rendel„.

A fenyegetőző állásfoglalásnak nincs rövid távú, konkrét jogi következménye, inkább a pénzek felett úgymond őrködő Európai Bizottságra próbál nyomást gyakorolni, hogy lépjen fel Magyarországgal szemben.

Gulyás Gergely: Brüsszel azt nem mondhatja meg, ki hogyan nevelheti a gyermekét

Gulyás Gergely az Európai Parlament (EP) szerda délután a kormányinfón közölte, változatlan a magyar kormány elkötelezettsége mind az európai közösségi jog, mind a magyar alkotmány, mind a gyermekvédelem iránt. Elmondta, a magyar kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítja, mindennek a legaljának és tűrhetetlennek tartja, hogy az EP „meleg bosszúpornó” miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt baloldali képviselőre bízta a magyar gyermekvédelmi törvény ügyét.

Hozzátette: a képviselő megbízása mutatja azt a civilizációs szakadékot, amely az EP baloldali többsége és a magyar kormány között van.

Elmondta, a gyermekvédelem ügye Magyarországnak a legfontosabb, Brüsszel hiába akarja azt elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjen be az ország az óvodákba és az iskolákba, erre nem hajlandó. Hangsúlyozta, Magyarország mindenki emberi méltóságát tiszteletben tartja, a magyar kormánynak nincs azzal semmi dolga, hogy valaki felnőttként miként éli az életét, ha a jogszabályokat betartja, a gyermekvédelem azonban állami kötelezettség.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar alaptörvény mellett az unió alapjogi chartája is a szülő kötelezettségévé teszi a gyermekek nevelését, ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. „Brüsszel azt nem mondhatja meg, ki hogyan nevelheti a gyermekét” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink