Külföld

„Nem fogjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeink közé”

Belgrádba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Aleksandar Vucic szerb államfővel folytat tárgyalásokat csütörtökön - mondta el Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Az indulásról a kormányfő fotót osztott meg hivatalos Facebook-oldalán.

„Nem fogjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeink közé”
Aleksandar Vucic szerb elnök (j) hivatalában fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Belgrádban 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a képhez azt írta: Irány Belgrád.

Az egynapos munkalátogatásról Orbán Viktor Szlovéniába utazik tovább, pénteken ugyanis Ljubljanában rendezik meg a visegrádi országok és Szlovénia kormányfői csúcstalálkozóját - mondta a sajtófőnök.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük az iskolákba és az óvodákba - mondta a magyar miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, újságíróknak nyilatkozva.

Objektum doboz

Orbán Viktor úgy értékelt: hasznos vita volt, az álláspontok teljesen letisztultak. Minden világos és érthető: az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket beengedjük az iskolákba és az óvodákba - mondta.

Magyarország ezt nem akarja - szögezte le. A vita arról szól, ki dönt arról, hogyan neveljük a gyermekeket. Az európai alapszerződések szerint ez nyilvánvalóan a magyarok, vagyis nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Belgrádban 2021. július 8-án
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Belgrádban 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Itt a brüsszeli bürokratáknak nincs semmi keresnivalója” - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: „akármit is csinálnak, nem fogjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeink közé az óvodákba és az iskolákba”.

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, miután Aleksandar Vucic szerb államfővel találkozott.

A kormányfő a szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsországa Szerbia. Azzal, hogy Magyarország Szerbia EU-tagsága mellett áll, a teljes Nyugat-Balkán integrációját támogatja - magyarázta. Hozzátette: nagyobb érdeke fűződik az uniónak Szerbia tagságához, mint az országnak.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a járvány ugyan háttérbe szorította a tömeges migráció kérdését, de újra jelentkezik ez a régi probléma. A Nyugat-Balkán stabilitása, a tömeges migrációval szembeni védekező képessége nélkül Magyarország sem lesz biztonságban - jelentette ki.

Objektum doboz

Vucic: Magyarország a nyugat-balkáni stabilitás egyik legfőbb támogatója

A nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, mi ezért nagyon hálásak vagyunk - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A szerb államfő leszögezte, a térség összes országa tisztában van azzal a szereppel, amelyet Magyarország vállalt ennek a politikai és gazdasági stabilitásnak a kiépítésében.

Hozzátette, Magyarország hozzájárult ahhoz is, hogy a vajdasági magyarsággal jobb legyen a kapcsolat, a vajdasági magyarsággal fenntartott kapcsolat pedig még jobbá tette a Magyarországhoz fűződő viszonyt. Mint mondta: soha nem volt olyan kevés, szinte semennyi etnikai összeütközés a szerbek és a magyarok között, mint most. "Igyekszünk megérteni egymást, ez a tiszteletről, az újfajta hozzáállásról és az egymásba vetett hitről szól" - magyarázta. Mindezért köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is.

Objektum doboz

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy néhány év alatt Magyarország Szerbia ötödik legfontosabb gazdasági partnere lett, és a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom a járvány alatt is megközelítette a kétmilliárd eurót, az idei év elején pedig 23 százalékos növekedés tapasztalható, és az esztendő végéig bizonyára meghaladja majd a kétmilliárdot. Hozzátette: egyre több szerbiai cég szállít Magyarországra, és egyre több magyar cég Szerbiába. Rámutatott: a magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában tavaly, ebből hármat a Vajdaság területén, tizenhármat pedig Közép- és Dél-Szerbiában. "Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vajdasági magyarságot támogatják, hanem egész Szerbiát" - tette hozzá.

Köszönetet mondott azért a támogatásért is, amelyet Szerbia európai integrációjához nyújt Magyarország. "Sokan hangoztatják a támogatást, de nem tesznek semmit, a magyar kormányra azonban mindig számítani lehet" - húzta alá.

Az infrastruktúráról szólva kiemelte, mindkét fél azon dolgozik, hogy mihamarabb kiépüljön a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút. "Ez a két országot, a két népet is összeköti, de fontos lesz Közép-Európa és Délkelet-Európa összekötésében" - részletezte, majd hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítése is folyamatban van.

Újságírói kérdésre válaszolva a koronavírus-járványra is kitért a szerb államfő. Elmondta, a járvány kezdetén Orbán Viktor tanácsára kezdett Szerbia Kínából beszerezni felszerelést, és ennek köszönhetően tudta kezelni a járványt. Elégedetlenségének adott viszont hangot, amiért a sok vakcina ellenére nem elegen akarják beoltatni magukat.

Objektum doboz

Teljes vállszélességgel támogatjuk Szerbia uniós integrációját

A délelőtt folyamán Jadranka Joksimović szerb európai uniós integrációért felelős miniszterrel és Maja Popovic igazságügyi miniszterrel folytattam megbeszélést Belgrádban - írta Facebookon Varga Judit.

Az igazságügyminiszter kijelentette: a magyar-szerb kapcsolatok még sosem voltak ennyire gyümölcsözőek, Szerbia uniós integrációja pedig kulcsfontosságú az EU jövőjét illetően.

Kapcsolódó írásaink