Külföld

Szánthó Miklós: Az Unió szerint kisebbség és kisebbség között is van bizony különbség

Érdekes - az Unió szerint kisebbség és kisebbség között is van bizony különbség: az egyik kapcsán van hatásköre az EU-nak, a másik kapcsán nincs - írta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Facebookon azzal kapcsolatosan, hogy míg a nemzeti kisebbségek kérdését az Európai Bizottság elutasította, addig más kisebbségek esetén minden eszközzel be kíván avatkozni a tagállamok szuverén törvényhozásába az Európai Bizottság.

Szánthó Miklós: Az Unió szerint kisebbség és kisebbség között is van bizony különbség
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: Francisco Seco / POOL / AFP

Szánthó Miklós osztott meg egy témába vágó idézetet a Bizottság 2021. január 14-ei közleményéből, melyben visszautasítják a Minority Safepack nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést:

„...az Unió nem rendelkezik általános jogalkotási hatáskörrel kimondottan a nemzeti kisebbségek védelmének terén. Az EUSZ 2. cikke a „kisebbségekhez tartozó személyek jogaira” az Unió egyik alapértékeként hivatkozik, amelyet tehát tiszteletben kell tartani az uniós szakpolitikák végrehajtásakor. Az Alapjogi Charta 21. és 22. cikke nem biztosít hatáskört a nemzeti kisebbségek védelmével a nemzeti Kisebbségek védelmével kapcsolatos jogalkotásra.”

Objektum doboz

„Az Unió nem rendelkezik jogalkotási hatáskörrel az olyan kérdésekben, mint a regionális vagy kisebbségi nyelvek közoktatásban vagy máshol történő használata.” - írta Szánthó Miklós kiemelve az Európai Unió által alkalmazott kettős mércét.

Kapcsolódó írásaink