Külföld

Gyermekgyilkosság rázta meg Ausztriát

Bécsben egy fának támasztva találták meg járókelők annak a kislánynak a holttestét, akit a gyanú szerint két tizenéves afgán migráns ölt meg a hétvégén

Bedrogoztak, megerőszakoltak, majd meggyilkoltak egy kislányt Ausztriában. A gyermek holttestét járókelők találták meg Bécsben. Az emberöléssel jelenleg két afgán bevándorlót gyanúsítanak, egyikük korábban börtönben is ült, ahonnan idő előtt szabadult.

Gyermekgyilkosság rázta meg Ausztriát
Kurz szerint a bűnözőket nem kell támogatni a hamis tolerancia jegyében
Fotó: AFP/Joe Klamar

Megrázta Ausztriát annak a 13 éves kislánynak a meggyilkolása, akinek a halálát a gyanú szerint két, hétfőn őrizetbe vett afgán bevándorló okozta a hétvégén. Az eddig közölt  információk alapján az ál­dozat ismerte a két afgán férfit. Az áldozatot az idősebb gyanúsított otthonában bedrogozták és megerőszakolták. A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg szombaton reggel. A rendőrség nem zárta ki, hogy más gyanúsí­tottak is lehetnek az ügyben.

A Kronen Zeitung című lap tegnap azt írta, hogy az egyik, a hatóságok közlése szerint 18 éves afgán gyanúsított valójában legalább harmincéves. Az értesülés többek között azért is fontos, mert a 2015-ben kísérő nélküli menedékkérőként Ausztriába érkezett férfi menedékjogát 2017-ben különböző bűncselekmények elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mivel állítólag kiskorú volt. Ahhoz viszont, hogy a hatóságok orvosi vizsgálatot folytassanak le a férfi valós életkorának megállapítása érdekében, megalapozott gyanúnak kell felmerülnie.

Az osztrák sajtó szerint az idősebb feltételezett elkövető korábban kábítószerrel kapcsolatos és erőszakos bűncselekményeket követett el, szabadságvesztést is kiszabott rá a bíróság, a börtönből azonban idő előtt kiengedték. A gyilkossággal kapcsolatos kihallgatásán tagadta, hogy bármi köze lenne a kislány halálához, a fiatalabb, 16 éves gyanúsított megta­gadta a vallomástételt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból”.

Ausztriában körülbelül 45 ezer afgán bevándorló él, ők a második legnagyobb csoport a szíriaiak után – írta a Der Standard. A tavaly érkezett több mint 15 ezer menedékkérőből 3137-en voltak afgán állampolgárok. A statisztika szerint az afgán menedékkérők 95 százaléka férfi, emellett az érkezők többsége kísérő nélküli fiatalkorú. Ausztria déli határain egyébként ismét egyre több az illegális migráns, az elmúlt héten több mint háromszáz bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

Az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolása nem állt le Ausztriában. Legutóbb márciusban 28 kiutasított afgán állampolgárt vittek haza, közülük 15-en éltek az országban, a többiek Svédországból, Romániából és Magyarországról érkeztek. Az osztrák hatóságok szerint az általuk kiutasított emberek közül tizenkettőt súlyos testi sértés, rablás, szexuális zaklatás, valamint kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt ítéltek el.

A sikertelen integráció példája a würzburgi késelés

Horst Seehofer
Horst Seehofer
Fotó: AFP

Továbbra sem tisztázott a würzburgi késelő indítéka, egyes bizonyítékok iszlamista támadásra utalnak, ugyanakkor a 24 éves szomáliai gyanúsított nyilvánvalóan elmezavarban szenved – mondta Horst Seehofer (képünkön) német szövetségi belügyminiszter az Augsburger Allgemeine című lapnak. A tárcavezető szerint a sikertelen integráció példája a halálos kimenetelű würzburgi késelés.

„Ha egy fiatal férfi hat évvel az érkezése után hajléktalanszállón él anélkül, hogy bárki törődne vele, nem lehetünk elégedettek a politikánkkal” – fogalmazott. Seehofer szerint a szövetségi és a tartományi kormányoknak meg kell fontolniuk az integrációs erőfeszítések fokozását. Hozzátette: nem szabad lebecsülni a szélsőségek és a terrorizmus jelentette fenyegetést.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink