Külföld

Két tizenéves afgán menedékkérőt gyanúsítanak a bécsi gyilkossággal

Szombaton reggel Bécs Donaustadt nevű kerületében holtan találtak egy 13 éves kislányt, az ügy kapcsán az osztrák rendőrség hétfőn két tizenéves afgán menedékkérőt vett őrizetbe a tanúvallomások alapján.

Két tizenéves afgán menedékkérőt gyanúsítanak a bécsi gyilkossággal
Rendőrök a bécsi parkban, ahol a meggyilkolt lány holttestét megtalálták
Fotó: heute.at

A lány halálának körülményei egyelőre nem tisztázottak, de a hatóságok szerint az áldozat ismerte a 16 és 18 éves afgán fiúkat. Egyelőre az sem világos, voltak-e a két fiatalnak további tettestársai. Gerhard Pürstl bécsi tartományi rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a lány valószínűleg felment az egyik gyanúsított lakására, ahol megerőszakolhatták. Erre utal az is, hogy az áldozat szervezetében kábítószert találtak, amit feltehetően azért adtak be neki az elkövetők, hogy megtörjék az ellenállását. A gyilkosság után a tettesek megpróbálták elrejteni a holttestet, így kerülhetett a parkba, ahol végül rátaláltak a járókelők - írja a Kurier.

A Heute című lap úgy tudja, az idősebbik gyanúsított már többször volt büntetve, többek között kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. 2018 óta összesen tizenegy alkalommal tettek ellene feljelentést, a bíróság háromszor ítélte el, legutóbb 2020-ban rablás miatt, de két hónap után feltételesen szabadlábra helyezték.

Bűnöző életmódja miatt meg is szüntették védelmi státusát, így vissza kellett volna térnie Afganisztánba, ám erre nem került sor, mivel a fiatal fellebbezett a döntés ellen.

16 éves feltételezett tettestársa büntetlen előéletű, 2021 áprilisban érkezett Ausztriába, egy évvel azt követően, hogy édesanyja és nővére menedékkérelmét elfogadták.

Sebastian Kurz kancellár megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán, és mély együttérzését a család felé. Kijelentette, ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból.”

Hozzátette, a törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.

Karl Nehammer belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség.

Nehammer keddi sajtótájékoztatóján elmondta, aki „menedéket keres és talál Ausztriában, annak be kell tartania a törvényeket, amennyiben ezt nem teszi, azonnal ki kell utasítani az országból.”

Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését - miszerint „a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam” - a belügyminiszter határozottan visszautasította. A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség - fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom