Külföld

Nemzetközi kiállás Magyarország mellett

Számos jelentős európai politikus, köztük több kormányfő is kiállt Magyarország mellett a gyermekek védelméről szóló törvény miatti nemzetközi bírálatokkal szemben – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati Facebook-bejegyzéséből.

Nemzetközi kiállás Magyarország mellett
Matteo Salvini kiállása Magyarország mellett
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„A liberális mainstream gátlástalan fake news hadjáratot indított hazánkkal szemben azért, mert világossá tettük: a szülők kizárólagos joga a gyermekek szexuális orientációval kapcsolatos nevelése. Márpedig mindegy, mit mondanak rólunk, ebből nem engedünk! El a kezekkel a gyermekeinktől!” – írta a tárcavezető. 

Szijjártó felhívta a figyelmet, hogy vannak, akik „a véleményterror ellenére kiálltak mellettünk, vállalva a megbélyegzést, a hazug támadásokat”. „Köszönjük a hazánk melletti kiállást, Ti is számíthattok ránk!” – üzente.

„A gyermekeket és a családokat védeni kell, hogy ne kerüljenek semmilyen indoktrinációs jellegű tevékenység hatása alá. (…) Egyértelmű szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy a szülőknek áll jogában a gyermeküket nevelni. Ezt nagyon erőteljesen alá kívánom húzni, mivel igen mély meggyőződésem szerint az a jó hozzáállás, hogy a szülők dönthessenek arról, hogy ki és milyen elvek alapján tarthat bármilyen oktató-nevelő jellegű foglalkozásokat” – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a külügyminiszter bejegyzése szerint.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint a magyar törvényt „kielégítően el kell magyarázni”. „Én nem tudom megítélni, megbeszéltük, hogy V4 keretben megtárgyaljuk, azért hogy biztosak legyünk az értelmezések helyességében”.

„Kicsit idegesek vagyunk amiatt, ami Magyarország körül történik. Magyarországon a parlamentben elfogadtak egy törvényt, amely a pedofília elleni küzdelemmel foglalkozik, és vannak olyan rendelkezések is, amelyek a homoszexualitással kapcsolatos oktatással foglalkoznak. (…) Ez ok arra, hogy kizárjanak valakit az EU-ból?” – vetette fel Robert Fico volt szlovák kormányfő. A Smer SD párt elnöke szerint „az egész EU és az egész Európai Bizottság a feje tetejére állt”. 

Objektum doboz

Gyimesi György, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nevű szlovákiai párt parlamenti képviselője rámutatott, „a törvény arról szól, hogy a gyermek 18 éves koráig a szexuális orientáltsággal kapcsolatos témákról a szülő dönt. Azaz, ha a család úgy dönt, hogy bizonyos narratíva szerinti nevelést választ, arra joga van”. „Magyarország nem szeretné, ha erről az iskolában, az oktatásügyben döntenének, ami szerintem rendben van” – jegyezte meg. „Tudomásunk szerint a magyarok változtattak azon a törvényen, amely kimondja, hogy senkit nem lehet diszkriminálni származása, neme és a szexuális irányultsága alapján” – hívta fel a figyelmet Anna Záborská szlovák parlamenti képviselő, a Keresztény Unió elnöke, amely az (OľaNO) listáján jutott be a parlamentbe a legutóbbi választásokon. 

Teljesen elfogadhatatlannak nevezte a Magyarország elleni támadásokat Jiří Ovčáček, Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szóvivője.

Védelmébe vette Magyarországot a spanyol jobboldali VOX két vezető politikusa is. Hermann Tertsch európai parlamenti képviselő szerint „Orbán Viktor miniszterelnök szembeszáll a rágalmakkal és a kozmetikázott hazugságokkal. Közzétette a külföldi sajtóban a magyar kormány álláspontját, amely kifogástalan és a magyar nép is támogatja”. „A Magyarország-ellenes politikai és gazdasági oligarchák azért álltak össze, mert Magyarország védeni merészeli a kiskorúakat” – fogalmazott Santiago Abascal, a párt elnöke.

A magyar törvényt Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga elnöke is olvasta. „Minden állam szabadon dönt saját iskolái, egyetemei és igazságügyének megszervezéséről, nem értem a beavatkozásokat” – szögezte le.

„Nem mi vagyunk a bírák abban, hogy a magyar törvény szövege a legjobb-e, de a gyermekek védelme a nem az életkoruknak megfelelő, szexuális tartalmú agymosás ellen mindenképpen helyes. Az ilyen irányú kezdeményezéseket támogatni kell, nem elítélni” – hangsúlyozta Helir-Valdor Seeder észt parlamenti képviselő, az Európai Néppárthoz tartozó Haza (Isamaa) párt elnöke. „A toleranciát követelő erők kezdhetnék saját magukon, toleráns hozzáállást tanúsítva a magyar nép képviselőinek döntéseivel szemben” – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink