Sport

Fegyelmi eljárást indított az UEFA a német-magyar kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi eljárást kezdeményezett a szerdai Németország-Magyarország Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán, "lehetséges diszkriminatív esetek" miatt.

Fegyelmi eljárást indított az UEFA a német-magyar kapcsán
Sok magyar szurkoló buzdította a válogatottat a müncheni Allianz Arénában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szervezet nem közölt pontos részleteket, ugyanakkor német sajtóértesülések szerint - korábban a Die Welt számolt be róla - a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2-2-re végződött csoportmeccsen.

A mérkőzés előtt az UEFA - politikai okokra hivatkozva - elutasította, hogy Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a mérkőzés során.

A magyar drukkerekkel szemben már zajlik vizsgálat a Portugália és Franciaország elleni, budapesti csoportmeccsek kapcsán, szintén „lehetséges diszkriminatív esetek” miatt.

A portugál sajtó arról számolt be, hogy Cristiano Ronaldónak ellenséges fogadtatásban volt része a Puskás Arénában, ahol a franciák kulcsemberei közül Kylan Mbappé és Karim Benzema is a hazai drukkerek rasszista céltáblája volt.

A külügyminiszter szerint folyamatos provokációnak voltak kitéve a magyar drukkerek, a rendőrök is ellenségesen viselkedtek

Szijjártó Péter külügyminiszter még csütörtökön este egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami „a korrektségtől viszonylag messze van”.

Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen.

Hangsúlyozta: szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről. Gátlástalan és aljas politikai körítést vittek a meccs köré azok, akik sokszínűségről, elfogadásról, demokráciáról liberális értékrendről beszélnek - jelentette ki.

 Szijjártó Péter azt is közölte, a tizennyolc őrizetbe vett magyar futballszurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség.

Kapcsolódó írásaink