Külföld

Európa ördögi körbe került

Szijjártó: Nincs az a világ, amelyben nekünk brüsszeli bürokraták vagy nyugat-európai liberális politikusok mondják meg, megvédhetjük-e a gyerekeinket vagy sem

A migrációról, a járványveszélyről, a hetes cikkely szerinti eljárásról, valamint a vallásszabadságról is nyilatkozott hétfőn Szijjártó Péter. A tárcavezető az uniós külügyi tanács mellett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében is felszólalt.

Európa ördögi körbe került
Szijjártó Pétert a parlamenti közgyűlés elnöke, Rik Daems fogadta
Fotó: Európa Tanács

„A járvány és a migráció ördögi kört alkot egymással, mivel minél több helyen jelenik meg a járvány, annál több ember indul meg, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye” – mondta újságíróknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek luxembourgi találkozójának szünetében. Szijjártó szerint minden eszközt meg kell ragadni a migráció megállítására és a polgárok védelmére, a brüsszeli bürokraták azonban nem hajlandók tudomást venni a veszélyekről.

Hangsúlyozta: Magyarország fel van készülve arra, hogy megállítsa a határán a bevándorlókat, egyetlen illegális migránst sem fog beengedni, az ugyanis a gazdasági és kulturális kockázatokon túl jelentős egészségügyi kockázattal is jár.

A külügyminisztert azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy az uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetők mai tanácskozásán meghallgatásokat tartanak az uniós szerződés hetes cikkelye szerinti eljárásokkal kapcsolatban. Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárás nem a tényekről szól, hanem politikai zsarolási eszköz, ha ugyanis bárki a tényekről akart volna vitatkozni, már rég vége lenne.

Hangsúlyozta, Magyarország már minden kérdést megválaszolt, az eljárást le kell zárni, és szavazni kell. Megjegyezte, az eljárás elhúzásában érdekeltek tudják, hogy nem lenne meg a voksoláson a hazánk elítéléséhez szükséges egyhangúság. Szijjártó szerint nyilvánvaló az összefüggés az eljárás és a 2022-es magyarországi választások között. Figyelmeztetett, nem ez az első kísérlet a választások befolyásolására, és nyilván lesz még más is.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar pedofilellenes törvény ügye is napirendre kerülhet, Szijjártó azt mondta: „Nincs az a világ, amelyben nekünk brüsszeli bürokraták vagy nyugat-európai liberális politikusok mondják meg, hogy megvédhetjük-e a gyerekeinket vagy sem. A magyar gyerekek megvédése jogunk és kötelességük.”

Szijjártó délután részt vett az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésén, és beszédet is tartott annak apropóján, hogy hazánk vette át a soros elnökséget az ET Miniszteri Bizottságában. Figyelmeztetett, Európában támadás alatt állnak az olyan hagyományos értékek, amelyek a kereszténységhez tartoznak.

Újabb uniós szankciók Fehéroroszországgal szemben

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa további 85 fehérorosz emberre és kilenc szervezetre terjeszti ki a megszorító intézkedéseit, illetve előirányozza gazdasági intézkedések meghozatalát is Fehéroroszországgal szemben – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Luxembourgban, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán hétfőn. A megszorító intézkedések sora immár a negyedik szankciós csomag Fehéroroszországgal szemben.
 

Ausztria a napokban megszüntette a fehérorosz bankszektorra kivetendő uniós szankciók bevezetésének akadályozását – írta az Euractiv brüsszeli hírportál. A bécsi kormány így elállt attól a korábbi álláspontjától, miszerint a büntetőintézkedések csak közelebb terelik Minszket Oroszországhoz. Borrell tájékoztatása szerint a tanácskozáson megbeszélést folytattak Fuad Huszein iraki külügyminiszterrel is. Az unió a tárgyaláson támogatásáról biztosította az ország terrorizmus elleni harcát.

Az EU tegnap egyébként egy évvel, 2022. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi elcsatolása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát. Az intézkedések uniós állampolgárokra és uniós székhelyű vállalkozásokra vonatkoznak.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink