Külföld

A holland hatóság szerint a problémákat okozó menedékkérőket el kell különíteni

A menekültközpontokban és azok környékén rontják az életkörülményeket a bűnözői magatartásra hajlamos menedékkérők - áll a holland igazságügyi minisztérium hatásköre alá tartozó biztonságfelügyeleti hatóság frissen közzétett jelentésében.

A holland hatóság szerint a problémákat okozó menedékkérőket el kell különíteni
A felügyelőség azt is javasolta, hogy vizsgálják meg, hogyan lehet a kellemetlenséget okozó menedékkérők bűnügyi nyilvántartását megosztani az Európai Unión belül
Fotó: Felix Winkelnkemper

A testület, amelynek az a feladata, hogy ellenőrizze a biztonság területén működő szervezetek munkáját, azt javasolja, hogy könnyítsék meg a „kellemetlenségeket okozó” menedékkérők áthelyezését olyan speciális befogadóközpontokba, ahol „kevesebb kárt tudnak okozni”.

Hollandiának jelenleg csak egy ilyen befogadóközpontja van, a Drenthe tartománybeli Hoogeveenben. Az ott dolgozóknak jogukban áll, hogy szankciókat szabjanak ki a rendzavarókra, különleges nyomozótisztek is jelen vannak, akik probléma esetén akár fizikai erővel is közbeavatkozhatnak.

„A menedékkérőket általában rendes befogadóközpontokban fogadják. Rendzavarás esetén a jogrendszer bonyolultsága miatt nem lehet őket azonnal speciális menedékhelyekre áthelyezni. Ennek következtében többségük végül ott marad, ahol a problémákat nem kezelik megfelelően” - áll a jelentésben.

A felügyelőség szerint a fogadóközpontokban dolgozók nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel, erőforrásokkal vagy hatáskörrel ahhoz, hogy hatékonyan fellépjenek a rendzavarókkal szemben. Ez elbátortalanítja az ott dolgozókat és gyakran munkaerő-kieséshez vezet„ - állította meg a felügyelet, hozzátéve, hogy a bajkeverők a többi menedékkérő és a helyi lakosok élethelyzetét is megnehezítik.

A felügyelőség azt is javasolta, hogy vizsgálják meg, hogyan lehet a kellemetlenséget okozó menedékkérők bűnügyi nyilvántartását megosztani az Európai Unión belül.

A Hollandiában tartózkodó 27 500 menedékkérőből körülbelül 350-an okoznak problémát ”antiszociális és bűnözői magatartásuk„ miatt. A felügyeleti hatóság arra is figyelmeztet, hogy amennyiben nem lépnek fel hatékonyan ellenük, az aláássa a többi menekült beilleszkedését a holland társadalomba.

A jelentés megjegyzi azt is, hogy a rendzavarók főleg Marokkóból, Algériából, Líbiából vagy Tunéziából érkeznek, visszatérítésük szinte lehetetlen, mert ezek az országok nem működnek együtt a holland hatóságokkal.

A felügyelet szerint az érintettek nem üldöztetés vagy erőszak elől menekültek el hazájukból, hanem csak azért, mert Európában jobb megélhetést remélnek.

Kapcsolódó írásaink