Külföld

Szijjártó felpörgetné a szerb uniós csatlakozást

Közös érdek

„Az Európai Uniónak legalább annyira érdeke Szerbia felvétele, mint amennyire érdeke a szerbeknek az európai uniós tagság, és Magyarország álláspontja az, hogy itt lenne az ideje annak, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel és Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel tárgyalt Belgrádban.

„A magyar külpolitika egyik sarokpontja az EU bővítése” – húzta alá a tárcavezető, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásaiban 2021 első fél évében sem nyílt meg egyetlen egy tárgyalási fejezet sem, holott erre a lehetőségek adottak, a szerbek jól teljesítenek.

Emlékeztetett, a migrációval szembeni fellépés, a gazdaság és a kereskedelmi tér kibővítése szempontjából is egyértelmű európai érdek Szerbia gyors csatlakozása. A miniszter előrelépést vár a júliusban kezdődő szlovén uniós soros elnökségtől.

Kapcsolódó írásaink

Megszületett a megállapodás a Gazprommal

ĀAz eddigi egyezségek, amelyeket Alekszej Millerrel kötöttem, teljes mértékben teljesültek. Tehát most sem kell, hogy legyen efelől kétségünk – mondta Szijjártó Péter