Külföld

Bohócnak nevezte Karácsonyt egy kínai lap

A pekingi külügyminisztérium után a Global Times című lap is bírálta, hogy a Fudan Egyetem tervezett budapesti területén olyan új utcanévtáblákat helyeztek ki, amelyek Kína szempontjából „provokatívak”.

Bohócnak nevezte Karácsonyt egy kínai lap
A Global Times szerint a kétoldalú kapcsolatokat nem sodorja veszélybe a főpolgármester akciója
Fotó: MH/Katona László

Több kritikát is kapott Kínából Karácsony Gergely főpolgármester, miután bejelentette, hogy a IX. kerület Nagyvásártelep városrészében Dalai láma út és Szabad Hongkong út is lesz. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin külügyi szóvivő alávalónak, szégyenletesnek nevezte Karácsony és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester akcióját.

A kínai Global Times „Kína-ellenesnek” nevezte a budapesti főpolgármestert, aki a „Kína jelentette fenyegetés” sulykolásával valójában politikai befolyását igyekszik növelni. Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani, ám lépése nem fog változtatni azon a baráti hozzáálláson, amelyet a magyarországi fővonal képvisel Kínával szemben – derül ki az MTI szemléjéből.

Magyarország egyike azoknak a közép- és kelet-európai országoknak, amelyek az utóbbi időben a legaktívabban fejlesztették kapcsolataikat Kínával, emlékeztetett Liu Cuo-kuj. Mint írta, a baráti viszony ellenére Kínának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben is előfordulhatnak időről-időre Magyarországon ellenséges gesztusok. Ezekért részben az amerikai befolyást tette felelőssé, rámutatva, hogy az elmúlt években Washington arra hangolta szövetségeseit, hogy Kínával ápolt kapcsolataikban nagyobb hangsúlyt kapjon az ideológiai vetület.

A Global Times egy másik cikke emlékeztetett, Kína több mint százhúsz ország és régió első számú kereskedelmi partnere, a világ legnagyobb részén egyre nagyobb örömmel fogadják a kínai befektetéseket. A lap szerint ezekkel az eredményekkel, ezzel a tőkével szemben az olyan politikusok, mint Karácsony Gergely, leginkább bohócok.

Kapcsolódó írásaink