Külföld

Törésvonalakat okozott az ellenőrizetlen migráció

Közös felelősség az európai életforma megóvása – hangzott el az európai jobboldal helyzetéről rendezett online konferencián. Hidvéghi Balázs szerint a konzervatívoknak elszánt politikai cselekvésre van szükség, hogy megvédjék saját értékeiket.

Egy magára találó jobboldalnak gondolkodásra, szellemi munkára, valamint erre alapozva bátor és elszánt politikai cselekvésre van szüksége a saját értékek védelmében – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az általa a XXI. Század Intézettel közösen szervezett Európa a 21. században elnevezésű konferenciasorozat pénteki eseményén.

Hidvéghi Balázs szerint az európai jobboldal, elsősorban az Európai Néppárt állapota ma meglehetősen gyenge, a viták során inkább csendben marad, miközben konfrontációt kellene vállalnia.

Bevezető előadásában Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója elmondta: Magyarország a saját erejéből állt talpra, Orbán Viktor kormánya a munkaalapú gazdaságot támogatja. Mi kitartunk a nemzetállamok mellett az unió birodalommá alakulásával szemben – tette hozzá.

Objektum doboz

A jobboldalnak újra kell definiálnia magát Francois-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-képviselője szerint. A jobboldal eredetileg olyan gondolkodást jelentett, amely úgy vélte, a múltból örökölt fontos dolgokat értékelnünk kell, és tovább kell adnunk a jövőnek. A baloldal ezzel szemben azt a felfogást képviseli, hogy mindenekelőtt át kell alakítani a valóságot – fogalmazott. Bellamy szerint fontos az európai életforma megőrzése, és látható, milyen nagymértékben járult hozzá az ellenőrizetlen migráció a társadalmi törésvonalak kialakulásához.

Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának társelnöke úgy vélte, az unió egyik alkotmányos hibája, hogy nem világos a hatalmi struktúrája: az EU intézményei az alapszerződésekben hatalommal lettek felruházva, ehhez ugyanakkor semmiféle reális politikai hatalom nem jár. A nemzetek feletti testületek ereje a leghatalmasabb államok támogatásából fakad, akiknek nem mondanak ellen – mondta. Legutko szerint az EU degenerálódásának másik oka a mind szorosabb egység Európában elve. A föderalizáció megerősíti az uniós intézményekre nagy befolyással bíró államokat, gyengíti ugyanakkor a gyengébb országokat.

A migráció veszélyeit emelte ki beszédében Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) vezetője, az ECR elnöke. Mint mondta: az EU-nak meg kell védenie külső határait, és nem kényszerítheti állampolgárait arra, hogy illegális bevándorlók tömegeit fogadják be. A polgárok biztonságáról, szabadságáról és jogairól az államoknak kell gondoskodnia – emelte ki. Szerinte az Európa-pártiak megtagadják közös értékeinket, és egy álságosan befogadó társadalom délibábját kergetik. A konzervatív erők feladata, hogy határozottan szembeszálljanak történelmünk eltörlésének és revíziójának gyakorlatával – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink