Sport

Negatív eredményű PCR teszttel léphetnek be az országba az Eb nézői

A kormány a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntött a közelgő nemzetközi sportesemények megrendezésének szabályairól

Negatív eredményű PCR teszttel léphetnek be az országba az Eb nézői
A Puskás Aréna vörös fényben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország Európa második legátoltottabb országa. Az oltásoknak köszönhetően Magyarországon - az uniós országokhoz képest - hetekkel korábban megkezdhettük a mindennapi élet újraindítását. A kormány ezért az UEFA javaslatait és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntött a közelgő felnőtt és az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a magyar felnőtt labdarúgó válogatott hazai rendezésű mérkőzéseinek végleges szabályairól. A mérkőzésekre érkező külföldi állampolgárok nézőként, negatív eredményű PCR teszttel léphetnek be az országba. A részletes szabályokat a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő Kormányrendelet fogja tartalmazni.

Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország, mint bármelyik nyugat-európai vagy szomszédos ország - írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye.

A magyar emberek több mint 52 százaléka megkapta az oltást és 5 millió beoltottnál fel tudtuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. Védettségi igazolvánnyal szabadon látogathatóak többek között a sportrendezvények is. A kormány a nyáron kezdődő UEFA EURO labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a napokban kezdődő U21 Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzések és a magyar felnőtt labdarúgó válogatott hazai mérkőzéseinek végleges szabályairól is döntést hozott, az UEFA javaslatait és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve.

A Kormányrendelet értelmében a mérkőzésekre érkező, magyar állampolgársággal nem rendelkező személy nézőként abban az esetben is beléphet az országba, ha a belépés előtt 72 órán belül elvégzett negatív eredményű - magyar vagy angol nyelven kiállított - PCR teszttel igazolja, hogy a szervezetében koronavírus nem volt kimutatható. Ma ugyanis a legtöbb európai országba csak negatív eredményű PCR teszt bemutatásával lehet belépni.
A mérkőzésekre érkező külföldi állampolgárok esetében, ha a mérkőzésre szóló érvényes részvételi jegyét felmutatja, a koronavírus ellen védett személyekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, így megszállhat szálláshelyen, a vendéglátó üzleten belül és a szabadidős helyszíneken tartózkodhat - áll a tájékoztatásban.

Kapcsolódó írásaink