Krónika

Terrorgyanú miatt nyilvántartott muszlim késelt és lövöldözött egy francia rendőrőrsön

Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén - közölte a helyi csendőrség. A nő súlyosan megsebesült a lábán, de nincs életveszélyben, kórházban ápolják. A támadó elvette a rendőrnő fegyverét, és elmenekült a helyszínről, a rendőrség nagy erőkkel kereste, és kora délután egy tűzpárbajt követően előállította.

Terrorgyanú miatt nyilvántartott muszlim késelt és lövöldözött egy francia rendőrőrsön
Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén
Fotó: LOIC VENANCE / AFP

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren jelentette be, hogy a csendőrség ártalmatlanította és előállította az elkövetőt. A tárcavezető köszönetet mondott a rendfenntartó erőknek a gyors közbeavatkozásért, és jelezte, hogy délután a helyszínre érkezik.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsított és a csendőrök között tűzpárbaj alakult ki, két csendőr a karján és a lábán könnyebben, a feltételezett elkövető súlyosan megsebesült.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a támadás délelőtt 10 órakor történt a 20 ezer lakosú település rendőrségének egyik irodájában, ahol a támadó többször megszúrta a rendőrnőt a lábán.

A támadásnak nem voltak szemtanúi. Az elkövető személyazonossága és indítékai egyelőre nem ismertek. A BFM értesülése szerint a férfi 40 év körüli és pszichiátriai problémáiról ismert, a rendőrőrs közelében fogták el.

Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén
Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén
Fotó: LOIC VENANCE / AFP

Az elkövető a támadást követően elvette a rendőrnő fegyverét, és gépkocsival elmenekült a helyszínről. Az autót összetörve később a településen megtalálták. A gyanúsítottat a nantes-i csendőrség több száz tagja kereste.

Az üggyel egyelőre a terrorellenes ügyészség nem foglalkozik, de a rendőrség nem zárt ki semmilyen lehetőséget, így a terrortámadásét sem.

A Le Figaro egyik fájdalmasan ironikus kommentárja igen tanulságos, utalva a mindennapossá vált, franciaországi erőszakkal szemben tehetetlen Macron elnökre: egy közönséges hétköznap Macróniában.

Mindenesetre Nantes polgármesternője, a szocialista Johanna Rolland máris közzétette az ilyenkor megszokott közhelynyilatkozatot: sokkolta az eset és keményen elítéli, ami történt.

A France Info szerint a rendőrnő 50 éves volt, és többször megszúrta a bűnöző.

Délután 2 órakor a France Bleu arról írt, hogy egy radikalizálódása miatt nyilvántartott, terroristagyanús férfi sebesítette meg a három rendőrt. Azaz, terrorizmus gyanúja miatt hivatalosan nyilvántartott muszlim férfiről van szó.

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint a férfi korábban is megtámadt már rendőröket. Információik szerint néhány hónappal ezelőtt engedték ki a börtönből.

A francia hírügynökség 14 óra 10 perckor arról írt, hogy a terrorelhárítás egyelőre nem foglalkozik az üggyel, mert nem tudják a férfi motivációját. (Attól függetlenül nem vette vette át a francia terrorelhárítás a nyomozást, hogy az már kiderült: úgynevezett S-kartonja van a negyven körüli férfinek, azaz, szélsőséges, muszlim terrortámadásokra utaló jelek miatt már figyelték, hivatalosan: muszlim indíttatású terroristagyanú miatt nyilvántartott személy.)

A France Info szerint a három rendőrt megsebesítő, terrorgyanú miatt nyilvántartott férfi pszichés problémákkal küzd...