Külföld

Magyarország és Spanyolország együttműködése erős az embercsempészek ellen

A magyar és spanyol külügyminiszter találkozóján kölcsönös támogatásukról biztosították egymást az illegális bevándorlás illetve a globális embercsempészetet kérdését és Európa külső határvédelmét illetően.

Magyarország és Spanyolország együttműködése erős az embercsempészek ellen
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és spanyol kollégája, Arancha González Laya
Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldal

A találkozó apropója egy új, málagai konzulátus nyitása. A magyar intézmény nyitása fontos a két ország állampolgárainak számára, valamint a bilaterális kapcsolatokra is pozitív hatással vannak.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta a két ország közötti egyetértést az Európai Unió külső határainak védelmében, valamint a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben történő megsegítésének szükségességében.

„Nem szabad elfeledkezni a hosszú távú biztonsági fenyegetésekről, amelyeket ha nem kezelünk megfelelően, azok ránk omlanak, ilyen az illegális migráció.„ -fogalmazott a magyar külügyminiszter. Továbbá az is elhangzott, hogy ezeket az embercsempész maffiákat végleg fel kell számolni, mint „üzleti modellt, amíg nem lesz késő”.

Arancha González Laya és Szijjártó Péter egyetértettek abban, hogy a magyar-spanyol együttműködés fontos az illegális migráció ellen, hiszen nő a nyomás Dél-Európában valamint a Nyugat-Balkánon. 63 százalékkal nagyobb az illegális bevándorolni szándékozók száma a tavalyi évhez képest.

 Szijjártó Péter szerint a migráció kérdésében Magyarország álláspontja egyértelmű.

„Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy magunk dönthessük el, kit engedünk be Magyarországra és kit nem, éppen ezért nem fogadunk el semmi fajta kötelező betelepítési kvótát, nem fogadjuk el, hogy Brüsszel határozza meg kiket kell befogadni” - fogalmazott hozzátéve, hogy Európába csak az jöhet be, aki ezt szabályszerűen meg tudja tenni.
Szól arról, hogy Magyarország számít a Spanyolországgal való szoros együttműködésre az idő alatt is, amíg betölti az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökségét.

A magyar illetve spanyol miniszter is elveti a nemzetközi embercsempészet bármilyen módú formáját. „Magyarország és Spanyolország együttműködése erős az embercsempész maffiákkal szembeni fellépésben.” - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter spanyol kollégájával szerdán közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján.

Mindezek mellett olyan fontos ügyről is szó esett, mint a spanyol, mint idegennyelv kérdése. A miniszter bejelentette: Magyarországon a jövő tanévben már a negyedik osztálytól első idegennyelvként lesz választható a spanyol. A kéttannyelvű képzésben már mintegy száz általános és középiskola vesz részt - fűzte hozzá. Mint mondta, egyetemi képzésben 370 spanyol diák tanul Magyarországon, és reményét fejezte ki, hogy a barcelonai egyetemen nemsokára megkezdheti munkáját egy magyar lektor.

Magyar konzulátus nyílt Málagában

Szerdán délután Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország megnyitotta harmadik spanyolországi diplomáciai képviseletét, a madridi nagykövetség és a barcelonai főkonzulátus után a dél-spanyolországi Málagában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az

„Itt, az újrainduló világban, amikor élesedik a gazdasági verseny, amikor ismételten útra kelnek az emberek, nagy szükség van helyben az érdekképviseletre, a segítségre, a diplomáciai munkára” - fogalmazott a miniszter az új konzulátuson rendezett avatóünnepségen.

Mint mondta, a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei közé tartozik a turizmus, amely globálisan 87 százalékkal esett vissza az elmúlt egy évben, míg az ágazatból származó bevételek több mint ezer milliárd dollárral csökkentek, és 100-120 millió munkahely került veszélybe világszerte. „Az emberek újra útra fognak kelni, erre nekünk is fel kell készülnünk, hogy ha kell, akkor segítséget tudjunk nyújtani a külföldre utazó állampolgárainknak” - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter szerint az andalúziai külképviselet megnyitása a gazdasági érdekérvényesítés szempontjából is ésszerű, mivel Andalúzia a második legnagyobb spanyol tartományként 15 százalékkal járul a spanyol gazdasági teljesítményhez (GDP). Emellett sportdiplomácia jelentősége is van, mert sok magyar első osztályú futballcsapat választja a térséget téli felkészülés helyszínéül. „Szeretnénk, ha ez fordítva is igaz lenne, és kétirányúvá válna a sportügyi együttműködés” - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy Andalúziában mintegy négyezer magyar állampolgár él, a konzulátus jelenléte pedig segíthet abban is, hogy kapcsolatuk aktív maradjon az anyaországgal.

„Szeretnénk, ha a magyar turisták mielőbb visszatérnének Spanyolországba” - jelentett ki Teófilo Ruiz Municio, helyettes kormánybiztos hozzátéve, hogy a járvány előtt 2019-ban körülbelül 300 ezer magyar választotta úti célként a dél-európai országot.

Kapcsolódó írásaink