Külföld

Magyarország és Írország között széleskörű az együttműködés

Magyarország és Írország között széleskörű együttműködés zajlik egyebek mellett a gazdaság, a beruházások, az oktatás és a békefenntartás területén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban.

Magyarország és Írország között széleskörű az együttműködés
Húsz éve nem járt magyar külügyminiszter Dublinban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó kiemelte, hogy több mint száz, magas hozzáadott értéket előállító ír vállalat működik jelenleg Magyarországon, ezek nagyjából tízezer embernek adnak munkát, és a kedvező magyar adókörnyezet miatt további ír beruházások várhatók.

Objektum doboz

Fontosnak nevezte az oktatási együttműködést is, aláhúzva, hogy évente több mint háromszáz ír hallgatót fogadnak a magyarországi egyetemek, valamint negyvenhat nyelviskolát akkreditáltak arra a programra, amelynek keretében középiskolás magyar diákok Írországba utazhatnak angolt tanulni a kormány támogatásával.

Mint közölte, 2022-től 9000 magyar fiatal élhet majd ezzel a lehetőséggel, ezért a magyar diplomáciai jelenlétet is meg fogják erősíteni Írországban.

Végezetül hangsúlyozta, magyar és ír katonák együtt szolgálnak a libanoni ENSZ-misszióban, a két ország pedig hasonlóan gondolkozik a békefenntartás fontosságáról, és Magyarország is erején felül vesz részt az ilyen műveletekben.

Objektum doboz

Kérdésre válaszolva leszögezte, a kormány szerint a környezetvédelem, illetve a versenyképesség és a gazdasági növekedés terén egészséges egyensúlyt kell kialakítani.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Magyarország a világ azon huszonegy országa közé tartozik, amelyek a koronavírus-világjárvány előtt úgy tudták bővíteni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat.

Kijelentette a téma kapcsán, hogy a klímaváltozás elleni harchoz szükséges fejlesztések és technológiai újítások árát a nagy szennyező cégekkel kell megfizettetni. „Számunkra elfogadhatatlan, hogy a magyar családokkal, a közép-európai országokkal fizettessék meg az átállás költségeit” - fogalmazott.

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése - szögezte le Szijjártó Péter, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben.

Szijjártó kiemelte: elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.
„Elfogadhatatlan és visszautasítandó mindaz, amit a belarusz hatóságok tettek” - hangsúlyozta.
„Örülök annak, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben. Örülünk annak, hogy gyorsan sikerült megállapodni a válaszintézkedésekről, azokat mi teljes egészében támogattuk és támogatjuk is természetesen” - fogalmazott.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán rámutatott, hogy húsz éve járt utoljára magyar külügyminiszter hivatalos látogatáson Dublinban.

A Fidesz elítélte a fehérorosz hatóságok eljárását

 A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság két uniós főváros között közlekedő, több mint száz utast szállító menetrendszerinti járatát.

„Kiállunk a Raman Prataszevics újságíró és barátnője, Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátása mellett és üdvözöljük az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek hétfőn, e témában elfogadott közös álláspontját” - fogalmaztak.

Kapcsolódó írásaink