Külföld

Döntés születhet szankciók bevezetéséről Minszkkel szemben

Mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi, minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, már az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Döntés születhet szankciók bevezetéséről Minszkkel szemben
Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására érkezve
Fotó: Thierry Monasse / Pool / Hans

Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására érkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is.

Kijelentette: „nemzetközi botrány”, hogy civilek, európai állampolgárok élete került veszélybe, ezért különböző intézkedések meghozatalán, szankciók bevezetésén fognak dolgozni. Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt - húzta alá.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az EU-nak nyomást kell gyakorolnia a fehérorosz vezetésre. További szankciókat kellene kivetnie, célzottan azokkal szemben, akik felelősek az utasszállító kényszerű leszállásáért. Szavai szerint tárgyalni kell légiforgalmi korlátozásokról Fehéroroszországgal összefüggésben. Hozzátette: az egyes tagországok nemzeti szinten maguk is bevezethetnek repülési korlátozásokat.

„Úgy vélem, az a legjobb módszer, ha a felelősökre először nyomást gyakorlunk az ilyen cselekedetek miatt. Bízom abban, hogy egységes fellépésről állapodhatunk meg nemzetközi szinten” - fogalmazott.

Alexander de Croo belga miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie Fehéroroszországgal szemben, megszorító intézkedéseket kell hoznia az utasszállító repülőgép kényszerleszállása miatt. Meg kell mutatni, hogy ilyen cselekedet nem maradhat válaszintézkedés nélkül. Az EU-nak egyértelmű üzenetet kell küldenie - szögezte le.

„A Minszk elleni lépéseknek gyorsaknak és szigorúaknak kell lenniük” - fogalmazott.

A belga miniszterelnök közölte azt is, hogy a hétfő este kezdődő uniós csúcson javasolni fogja, hogy a tagállamok tiltsák meg a leszállást a Belavia fehérorosz légitársaságnak az Európai Unió területén.

Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök hétfői Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte az incidenst.

„Biztosítani kell, hogy minden utas biztoságban folytathassa útját a litván fővárosba” - fogalmazott. Hozzátette: a nemzetközi légiszállítás szabályainak megsértését a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni - szögezte le.

Határozott választ kell adni

Az Európai Uniónak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair légitársaság járatának elfogadhatatlan, előző napi földre kényszerítésére, az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsimnek ugyanis meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben hétfőn.

Ursula von der Leyen a hétfő este kezdődő, kétnapos EU-csúcstalálkozóra érkezve hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről fognak tárgyalni a vasárnapi incidens felelőseivel, a fehérorosz légi ágazat illetékeseivel, illetve mindazokkal szemben, akik a „fehérorosz rezsimet anyagilag támogatják”.

Elmondása szerint a mintegy hárommilliárd eurós, Fehéroroszág támogatására szánt uniós beruházási és gazdasági csomag teljes összege mindaddig befagyasztva marad, amíg az ország nem indul el a demokrácia útján. Az unió mindaddig nyomást fog gyakorolni Minszkre, amíg nem tartja tiszteletben a média és a véleménynyilvánítás jogának szabadságát - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: a tagállami vezetőknek meg kell vitatniuk, milyen intézkedések meghozatalára van szükség a „példátlan cselekedettel” kapcsolatban. Véleménye szerint a közös uniós válaszlépések között az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt is magában foglaló szankciós lista bővítése szerepelhet. Illetve meg kell fontolni a Belavia fehérorosz légitársaság uniós repülési engedélyének felfüggesztését is - hangoztatta.

Azzal kapcsolatban, hogy a fehérorosz külügyi tárca szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről, Merkel azt hangoztatta: az indok teljesen valószínűtlen, nem hiteles fehérorosz magyarázat.

A német kancellár az incidens nemzetközi kivizsgálást sürgette, és leszögezte: a fehérorosz ellenzéki aktivistát azonnal szabadon kell bocsátani.

Gitanas Nauséda litván elnök érkezésekor kijelentette: az incidens „példátlan cselekedet” volt a fehérorosz vezetés részéről, ami kimerítette az állami terrorizmus fogalmát.

„Az esetet elítélő nyilatkozattételek ideje lejárt, az Európai Uniónak konkrét intézkedéseket kell hoznia, hogy megállítsa a rendkívül veszélyes fehérorosz rezsim viselkedését” - fogalmazott.

Véleménye szerint az EU légterének lezárására van szükség a fehérorosz légijáratok elött, illetve arra, hogy az EU nyilvánítsa „nem biztonságosnak” Fehéroroszország légterét. Az uniós tagállamok eddig pusztán gazdasági és energiapolitikai szempontok szerint tárgyaltak a litván fővárostól alig 50 kilométerre, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által épített fehérorosz atomerőműről, azonban „itt az ideje, hogy az EU az atomerőműről, mint az európai közösség elleni lehetséges geopolitikai fegyverről” beszéljen - tette hozzá a litván elnök.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is részt vett.

A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek.

A fehérorosz KGB ügynökei is a gépen utazhattak

A fehérorosz Állambiztonsági Szolgálat (KGB) ügynökei is az előző nap Minszkben földre kényszerített, Ryanair-járaton utazhattak - közölte hétfőn Michael O'Leary, a diszkont légitársaság vezérigazgatója.

„Úgy tűnik, hogy a hatóságok célja az újságíró és útitársa eltávolítása volt. Úgy véljük, néhány KGB-ügynök is kiszállhatott a repülőtéren” - mondta a vezérigazgató, dicsérve az utasszállító személyzetének viselkedését.

Hozzátette: az „állami támogatású gépeltérítés” rémisztő volt az utasok és a legénység tagjai számára egyaránt.

A litván hatóságok korábban arról számoltak be, hogy az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába. Azt biztosan tudni, hogy közöttük van Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, illetve a barátnője, Szofija Szapega.

Kapcsolódó írásaink