Külföld

„A konfliktusok csak politikai párbeszéddel oldhatók fel”

Az Európai Uniónak hosszú és nehéz időszakra, a kapcsolatok romlására kell készülnie Oroszországot illetően - figyelmeztetett az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének a témában folytatott vitáján szerdán.

„A konfliktusok csak politikai párbeszéddel oldhatók fel”
Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő
Fotó: Európai Parlament

Josep Borrell hangsúlyozta: Oroszország agresszív tevékenysége folytatódik, ami az unió Moszkvával ápolt kapcsolatai romlásának „még veszélyesebb szintjét” érheti el. Az orosz hatóságok tevékenysége aggasztó, látszólag szándékosan mélyítik a szembenállást és a feszültséget a Nyugattal.

„Nem akarjuk elmérgesíteni a helyzetet, ugyanakkor ki kell fejeznünk, hogy nem fogadjuk el a megfélemlítő magatartást, a katonai megoldásokat, és válaszolnunk kell, ha ilyenek történnek” - fogalmazott.

Borrell az aggodalomra okot adó események közé sorolta a nemrégiben elrendelt, azóta megszüntetett orosz csapatösszevonást az ukrán határ közelében, Alekszej Navalnij bebörtönözött orosz ellenzéki politikus ügyét, valamint a Csehország és Oroszország között, a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanások miatt kialakult diplomáciai feszültséget. „Ezek a cselekmények elfogadhatatlanok” - fogalmazott.

A főképviselő felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a provokációival, és tegyen a feszültség csökkentéséért. Megjegyezte, Moszkva egyelőre a legkisebb akaratot sem mutatja az Ukrajnával 2014 óta fennálló konfliktusa rendezésére, és arra, hogy tiszteletben akarná tartani az ország területi egységét és önállóságát.

Alekszej Navalnij ügyével összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a szabadságjogok területén nem várható elmozdulás a kormányzat részéről a szeptemberben esedékes orosz parlamenti választásokig.

Az uniónak olyan megoldást kell találnia, amely elkerüli az állandósuló konfrontációt, de válaszokat készít elő arra az esetre, ha szomszédja, mely úgy tűnik, ellenségként lép fel, továbbra is elmérgesíti a helyzetet. Az EU a közös érdekek mentén folytatott párbeszéd fenntartását kívánja Oroszországgal - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában kijelentette: reményteljes, hogy Ukrajna keleti határánál enyhült a feszültség. Bízom benne, hogy a normandiai formátumban előrelépés történhet, hiszen a minszki megállapodásoknak megfelelően a békés rendezés az egyetlen helyes megoldás, a konfliktus csak politikai párbeszéddel oldható fel”

Az EP-képviselő felszólalásában megerősítette: „Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett és tisztában van azokkal a nehézségekkel, amelyekkel Ukrajna szembesül, így már évek óta segíti az országot a keleti konfliktusból adódó gazdasági és humanitárius problémák enyhítésében, és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is”.

Magyarország számtalanszor sietett Ukrajna segítésére az utóbbi években, ami bizonyítja hogy nem közömbös számára, ha a keleti szomszédja szükséget szenved: fordított irányú gázt szállított Ukrajnának, orvosi és rehabilitációs kezelésben részesítette a keleti konfliktusban sérüléseket szenvedett ukrán katonákat, gyerekek táboroztatását biztosította, akiknek a szülei érintettek voltak a keleti harcokban, klórt szállított Ukrajnába, ami az ivóvíz, valamint a szennyezett vizek tisztítását tette lehetővé.

Magyarország a koronavírus járvány elleni harcban is segítette Ukrajnát, az eddig nyújtott támogatás összege körülbelül 11,31 millió dollárt tesz ki. Magyarország támogató szándékát legutóbb azzal is bizonyította Ukrajnának, hogy 50 lélegeztetőgépet szállított Kárpátaljára, ezzel emberéleteket mentő segítséget biztosítva a régió több kórháza számára.

2016 és 2020 között Magyarország olyan gazdaságfejlesztési támogatást nyújtott Ukrajnának, amely több mint 60 millió euró értékben különböző projektek megvalósítását tette lehetővé az országban.

„Mindezek ellenére Ukrajna nem biztosít arányos tiszteletet a kárpátaljai magyar kisebbség számára: folyamatosan szűkülnek a nyelvi és oktatási jogok, nem vonják be a kisebbségi magyarok képviselőit a döntéshozatalba, vezetőiket megfélemlítik, a Myrotvorec oldalon megbélyegzik (ahogy például engem is), és hátrányos lehet a kettős állampolgárságról és a kisebbségekről szóló törvény is” − ismertette a tényeket a fideszes politikus a plenáris vitán.

„Magyarország készen áll a konstruktív párbeszédre Kijevvel egy olyan megoldás érdekében, mely minden érintett félnek megfelel, Ukrajna nemzetközi és bilaterális kötelezettségvállalásaival összhangban garantálja a magyar közösség jogait és biztonságát” – zárta felszólalását Bocskor Andrea.

„Ukrajna a szuverenitásáért és nemzetépítéséért való jogos harca során nem áldozhatja fel az országban élő nemzeti kisebbségek jogait, ez számunkra nem elfogadható járulékos kár! Minden nemzetközi fórumon fel kell hívnunk a figyelmet, hogy egy stabil és kisebbségeit tisztelő demokratikus Ukrajnára van szüksége Európának” - tette hozzá a felszólalását követően a képviselő.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a vita kapcsán felhívta a figyelmet az utóbbi hetek azon feszültségeire a közép - és kelet - európai térségben, amelyek kihatással vannak régiónk stabilitására és uniós polgáraink biztonságérzetére.

“Így a csehországi események kapcsán - összhangban a visegrádi államok által elfogadott hétfői nyilatkozattal - ki szeretném fejezni szolidaritásom Csehország felé“ - nyilatkozta a képviselő.

„Az ukrán-orosz határon történő csapatösszevonások is fokozták a térségben a feszültséget. Ezért Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett ki kell határozottan állnunk. Mindnyájunk elsődleges célja és érdeke kell, hogy legyen térségünk és szomszédságunk biztonságának és egyensúlyának megőrzése, az ellentétek békés úton történő rendezése, ami csakis párbeszéd és tárgyalás útján valósulhat meg, hiszen ez az Európai Unió legfontosabb külpolitikai eszköze” - mutatott rá a képviselő.

Gál Kinga hangsúlyozta: “Megértjük Ukrajna nehéz helyzetét, és ezért örülök, hogy a magyar kormány is számtalan eszközzel igyekszik konkrét segítséget nyújtani. Ugyanakkor Ukrajnának tiszteletben kell tartania a nemzeti kisebbségek, köztük a magyar közösség jogait, hiszen ezen kisebbségek csak így érezhetik magukat teljes jogú polgárként otthon a hazájukban.”

Kapcsolódó írásaink